Cineastul ucrainean Oleg Senţov critică reprimirea Rusiei în Consiliul Europei

Cineastul ucrainean Oleg Senţov, eliberat de curând de Moscova, a criticat miercuri recenta reprimire a Rusiei în Consiliul Europei, gardian al drepturilor omului pe continent, argumentând că Moscova 'nu respectă drepturile fundamentale', informează AFP. 

Alegeri prezidentiale 2024

'Din punct de vedere personal, nu aprob asta pentru că Federaţia Rusă nu respectă drepturile fundamentale, nici convenţiile internaţionale', a declarat Senţov în timpul unei conferinţe de presă organizate la sediul instituţiei paneuropene. Spre marea nemulţumire în special a Kievului, Moscova a revenit în iunie în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), după cinci ani de absenţă consecutivi sancţiunilor adoptate ca urmare a anexării în 2014 a Peninsulei Crimeea, de unde Oleg Senţov este originar. 'Statele membre ale Consiliului Europei vor să-şi continue dialogul cu Moscova', însă 'problema este că Rusia crede că lucrurile sunt clare' (în problema Peninsulei Crimeea), în timp ce 'nu este absolut deloc cazul', a continuat Senţov, eliberat la 7 septembrie în cadrul unui schimb de 70 de prizonieri între Rusia şi Ucraina.

El şi-a exprimat de asemenea opoziţia faţă de o eventuală includere de parlamentari din Crimeea în delegaţia rusă la APCE. Nu este de fapt cazul, însă 'aceasta ar constitui o 'linie roşie' pentru ucraineni' şi 'ar dărâma toate principiile Consiliului Europei', a estimat Senţov, explicând că este îngrijorat de posibilitatea ca Rusia 'să încerce să trimită astfel de parlamentari' la Strasbourg. Întrebat despre întrevederea pe care a avut-o marţi cu preşedintele francez Emmanuel Macron, venit la Strasbourg cu ocazia jubileului de 70 de ani al Consiliului Europei, cineastul a explicat că a fost vorba de o întrevedere 'privată', în timpul căreia au fost abordate şi probleme precum 'rolul Franţei' în revenirea Rusiei la APCE şi cea privind 'prizonierii politici'.

Relaţiile dintre Kiev şi Moscova traversează o criză fără precedent după anexarea de către Rusia, în 2014, a Peninsulei Crimeea, urmată de declanşarea unui război cu separatiştii proruşi în estul Ucrainei, război care s-a soldat până acum cu circa 13.000 de morţi. Ucraina şi ţările occidentale acuză Rusia că îi susţine militar pe aceşti separatişti, în timp ce Rusia şi-a exprimat speranţa într-o 'normalizare' a relaţiilor sale cu Kievul, după alegerea în aprilie, la Preşedinţia ucraineană, a fostului actor de comedie Volodimir Zelenski. Franţa şi Germania speră la organizarea, în următoarele săptămâni, a unei reuniuni în patru, în 'format Normandia', cu preşedinţii rus şi ucrainean, pentru a avansa spre pace. Originar din Crimeea, Senţov a fost arestat la el acasă în 2014, după ce a protestat împotriva anexării regiunii. Condamnarea lui la 20 de ani de închisoare în Rusia, pentru pregătirea de 'atacuri teroriste', a provocat o mobilizare la nivel internaţional, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel