Reprezentantul Federației Sindicatelor Democratice a Polițiștilor din România, Christian Ciocan, a oferit un mesaj de final de an în legătură cu activitatea de la Ministerul Afacerilor Interne.
„Vreau să spun lucruri, pe final de an, și în numele Federației, și în numele meu, ca polițist, și în numele meu, ca om. Un ministru de Interne nu conduce orice fel de Minister, ci unul dintre Ministerele de forță ale unei țări”, a transmis Ciocan, în mesajul său de final de an.
„După cum s-a văzut în situații deosebite pentru țară, cum ar fi starea de urgență, au trebuit să fie luate niște decizii cu care până atunci, în ultimii 30 de ani, România nu se mai confruntase. Pentru prima oară în ultimii 30 de ani, un ministru de Interne, Marcel Vela, a devenit de facto și șeful forțelor armate implicate în gestionarea stării de urgență. Practic, a fost conducătorul armatei de interior
Apoi, pentru prima dată pentru un ministru de Interne, s-au emis niște Ordonanțe Militare, fiind președintele acelui Comitet național pentru gestionarea situației, Comitet căruia i se subordonau toate celelalte instituții ale statului român”, a continuat reprezentantul FSDPR.
„Dincolo de aceste calități pe care ministrul Vela le-a avut, fiind unic din acest punct de vedere în ultimii 30 de ani, a avut niște calități remarcate cu ocazia unor întâlniri. Prima întâlnire a ministrului Vela a fost cu sindicatele. Sindicatele reprezintă, dincolo de dialogul social, o presiune pe care orice ministru, indiferent de Minister, o resimte”, a mai spus Ciocan.
„Vreau să spun un lucru pe care nu-l știe nimeni, dar pe care eu l-am trăit. În momentul primei întâlniri de la Minister, aceasta nu a avut loc după multe icnete și străduințe. Când a auzit de dorința sindicatelor de a dialoga, nu numai că și-a făcut timp, dar, în ciuda unei întâlniri de guvern, ministrul Vela a înțeles importanța întâlnirii cu sindicatele. L-a sunat pe premierul de atunci, a amânat întâlnirea pe motivul reunii cu sindicatele. «Domnilor, vă stau la dispoziție până când terminați ce aveți de spus», a afirmat în timpul ședinței Vela”, adăugat Christian Ciocan.
„Ministerul de Interne rămâne coloana vertebrală de interior a statului român. MAI are nevoie de lideri, iar domnul Vela are, de la Dumnezeu, avantajul de a fi carismatic. Asta înseamnă că are trăsături care îndeamnă oamenii să fie atenți. Dincolo de aceste trăsături, ministrul s-a comportat ca un lider pe care subalternii îl urmează. De aceea a gestionat toată problematica, nu au existat mișcări majore.
Nu înțelegem această schimbare din funcție în condițiile în care același partid este la guvernare. Nu o contestăm sub nicio altă formă, dar pentru noi este de neînțeles. Suntem profesioniști. Afirmăm, nefăcând politică, că ministrul Vela a devenit într-un an și două luni unul dintre profesioniștii MAI”, a mai spus polițistul.
„În încheiere, vreau să spun că ministrul Vela este bănățean. Banatul trebuie să fie mândru că și-a trimis la București acest fecior. Este «bănățan». Dar, dincolo de acest lucru, ministrul Vela demonstrează că Banatul rămâne «fruncea». Prin ministrul Vela, Banatul revine în actualitate ca fiind «fruncea». Eu sunt oltean. Oltenii au o mândrie dusă până aproape de prostie, o spune un oltean. Eu, un oltean, recunosc superioritatea, iată, și când nu mai este ministru o spun.
Plecarea de la MAI nu reprezintă un final. Federația Sindicatelor Democratice a Polițiștilor din România apreciază că perioada petrecută la MAI reprezintă, din acest moment, trambulina ministrului Vela. Federația crede că, la următoarele alegeri prezidențiale, Marcel Vela va fi principalul candidat”, a conchis Christian Ciocan.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News