Ciocolata britanică are un gust distinctiv. Ce îi dă aroma și de ce diferă de la țară la țară

Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ

Ce îi dă ciocolatei cu lapte gustul specific și de ce aroma diferă de la o țară la alta?

Potrivit BBC, mulți iubesc ciocolata britanică, cu gustul ei dulce, cremos și ușor copt - în timp ce alții o consideră o insultă pentru papilele gustative. Imaginați-vă un test de gustare cu pătrățele de ciocolată cu lapte, identice ca aspect, dar din țări diferite. Ați putea recunoaște aromele, în special pe cea britanică?

Există sau nu o astfel de aromă a ciocolatei?

Forumurile online sunt pline de oameni care susțin că ciocolata produsă în Marea Britanie are o aromă unică. Există și multe știri de senzație pe această temă. Oamenilor le place să-și exprime părerea. Conform oamenilor de știință din domeniul alimentar, probabil că nu este doar o impresie.

“Există tendința de a fi diferențe”, spune Greg Ziegler, profesor de știință alimentară la Universitatea de Stat din Pennsylvania, care se specializează în ciocolată. Dar nu este nimic atât de surprinzător în asta. Gusturile variază destul de mult în funcție de zona geografică, iar companiile alimentare își propun să le satisfacă.

“Multe din ceea ce îți place depind de ceea ce ai fost obișnuit să mănânci de mic”, spune Ziegler. Ar fi mai neașteptat ca ciocolata să fie la fel peste tot. Și oricine a călătorit va ști asta foarte bine - aceeași ciocolată de marcă pe care o poți cumpăra în Marea Britanie s-ar putea să aibă un gust diferit în SUA, Australia și Asia, chiar dacă ambalajul rămâne același.

Ce dă ciocolatei britanice acel gust?

O căutare exhaustivă a literaturii științifice, atât pentru teste de gustare oarbă, cât și pentru detalii despre rețetele naționale de ciocolată, dezvăluie rezultate surprinzător de puține. Există un motiv pentru asta: cei care se interesează cel mai mult de această problemă și au studiat-o cel mai mult - producătorii de ciocolată, în special cei care deservesc mai multe piețe din întreaga lume - nu fac afaceri pentru a-și face publice informațiile.

Dar Ziegler poate oferi puțină lumină despre ceea ce diferite grupuri de consumatori tind să aștepte. “Elvețienii preferă o cantitate mare de lapte în ea, probabil o proporție mai mare de lapte față de cacao, și un gust de lapte proaspăt”, spune el.

În Belgia, ciocolata cu lapte este adesea mai închisă la culoare, cu un raport diferit de cacao la lapte.

Acidul din vomă, folosit de americani

Ciocolata cu lapte americană, cel puțin cea de tip Hershey’s, este mai acidă. Acest lucru se datorează faptului că laptele este descompus intenționat în timpul procesului de fabricație, rezultând o substanță numită acid butiric, care face ca ciocolata să fie mai rezistentă la depozitare. Acest acid este prezent și în vomă și este parțial responsabil pentru mirosul ei, un fapt care a alimentat multe titluri de știri.

Acest lucru ar putea înfiora oamenii care urmează să mănânce Hershey’s - cu atât mai mult un întreg parc tematic în orașul natal al dulciurii din Pennsylvania și vânzări de 10 miliarde de dolari în 2022, împreună cu cea mai mare parte a pieței americane de ciocolată. Ziegler își amintește că în anii 1980, când lucra pentru prima dată la ciocolată, alții au făcut această presupunere. “Cadbury a decis să construiască o fabrică în Pennsylvania, pentru că au crezut că odată ce oamenii vor gusta Cadbury, nu vor mai cumpăra ciocolată Hershey’s”, spune el. “Nu le-a ieșit planul.”

Hershey’s a cumpărat operațiunile americane ale Cadbury în 1988. Oamenii se obișnuiesc cu un anumit gust, spune Ziegler. După aceea, le place ceea ce le place.

Același ingredient apare din nou și din nou în aceste discuții despre gustul ciocolatei: laptele. Ciocolata poate fi făcută fără lapte - amestecă unt de cacao, zahăr și un piure de boabe de cacao fermentate și prăjite, și ai o ciocolată neagră perfect respectabilă. Dar în dulciurile care folosesc lactate, acestea contribuie puternic la aroma.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel