Ciolacu condamnă atacul sângeros de la Istanbul: Nu există argumente pentru teroare

Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a condamnat, luni, atacul sângeros de la Istanbul, în care şi-au pierdut viaţa mai multe persoane.

"Condamn cu fermitate atacurile sângeroase care au luat viaţa mai multor nevinovaţi şi au rănit zeci în explozia de la Istanbul. Nu există argumente pentru teroare şi sper că autorităţile turce îi vor aduce pe cei vinovaţi în faţa justiţiei", a scris Ciolacu, pe Twitter.

Cel puţin şase persoane au fost ucise şi 53 rănite într-o explozie puternică ce a avut loc duminică după-amiază pe artera comercială foarte frecventată Istiqlal din centrul metropolei turce Istanbul, a relatat presa locală.

Explozia a survenit la puţin timp după ora locală 16,00 (13,00 GMT), când artera pietonală era destul de aglomerată.

Persoana care a plasat bomba a fost arestată, a anunţat luni ministrul de Interne turc Souleyman Soylu, citat de Anadolu.

Preşedintele Recep Tayip Erdogan şi vicepreşedintele Fuat Oktay au indicat anterior că o "femeie" este responsabilă pentru acest atac.

Ministrul de Interne a acuzat Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) că a provocat atacul din Istanbul. "Conform concluziilor noastre, organizaţia teroristă PKK este responsabilă" de atac, a afirmat oficialul turc.

 

Turcia: Persoana responsabilă pentru atentatul de la Istanbul a fost arestată  
 

Persoana care a plasat duminică o bombă pe strada Istiklal din Istanbul, omorând cel puţin şase persoane pe această arteră comercială, a fost arestată, a anunţat luni ministrul de Interne turc Souleyman Soylu citat de Anadolu, relatează AFP.

Preşedintele Recep Tayip Erdogan şi vicepreşedintele Fuat Oktay au indicat anterior că o "femeie" este responsabilă pentru acest atac.

Ministrul de Interne a acuzat luni Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) că a provocat atacul din Istanbul. "Conform concluziilor noastre, organizaţia teroristă PKK este responsabilă" de atac, a afirmat oficialul turc.

Atacul, care nu a fost revendicat, s-a soldat cu şase morţi şi 81 de răniţi, dintre care jumătate au necesitat spitalizare.

Ministrul Justiţiei, Bekir Bozdag, a făcut referire la o "geantă" aflată pe o bancă: "O femeie a stat pe o bancă 40-45 de minute şi, ceva timp mai târziu, a avut loc o explozie. Toate datele despre aceasta femeie sunt în prezent în curs de revizuire", a explicat ministrul turc. "Fie această geantă conţinea o bombă cu ceas, fie cineva a activat-o de la distanţă", a adăugat el.

Preşedintele Erdogan a fost primul care a denunţat un "atac josnic", chiar înainte de a pleca spre Indonezia, la summitul G20 din Bali: "Primele indicii sugerează un atac terorist", a declarat şeful statului turc, adăugând că "o femeie ar fi implicată".

PKK, considerată organizaţie teroristă de Ankara, dar şi de aliaţii săi occidentali, între care Statele Unite şi Uniunea Europeană, luptă împotriva guvernului turc de la mijlocul anilor '80 şi a fost considerată deseori responsabilă de atacuri sângeroase comise pe teritoriul turc.

 

Chirieac, despre atacul sângeros din Istanbul: Nu e imposibil ca celule teroriste PKK să fie în spatele acestui atentat care ne răvăşeşte Turcia

Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat tragedia de pe strada Istiklal din Istanbul.O explozie puternică a avut loc în Istanbul pe o arteră pietonală aglomerată. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că explozia de pe strada Istiklal din Istanbul a fost cauzată de un ”atac cu bombă”, adăugând că șase persoane au murit în incident. Vorbind înainte de plecarea sa la summitul G-20 din Indonezia, duminică, Erdogan a spus că explozia a fost un ”atac perfid” iar autorii acesteia vor fi pedepsiți. Alți 53 au fost răniți, potrivit informațiilor pe care le-a primit de la guvernatorul Istanbulului.

Analistul politic Bogdan Chirieac crede că este mâna teroristă a PKK, Partidul Muncitorilor din Kurdistan: "De-a lungul timpului, a existat o lungă istorie de atacuri teroriste din partea PKK -  Partidul Muncitorilor din Kurdistan. Ei nu sunt recunoscuţi ca minoritate în Turcia, reprezintă un popor de 20 de milioane de persoane aflaţi în Turcia şi-n nordul Irakului. Kurdistanul nu este recunoscut şi, practic, nu există oficial. Lucrul acesta a provocat de-a lungul timpului numeroase atacuri, omoruri, confruntări sângeroase între armata regulată turcă şi dizidenţii kurzi. Acum, ştim bine, Suedia şi Finlanda au făcut cereri să intre în NATO şi au fost acceptate cu bucurie odată cu atacul Rusiei împotriva Ucrainei. Toate ţările sunt de acord, inclusiv România. Turcia s-a opus admiterii celor două state pe motiv că adăpostesc celule pe care Ankara le consideră teroriste, inclusiv celule PKK. E o întreagă negociere între Stockholm şi Ankara pentru ca celulele respective să nu mai poată fi adăpostite în Suedia şi asta în schimbul votului pe care Turcia trebuie să-l ofere la NATO. Pentru ca un stat să fie primit în NATO e nevoie de unanimitate".

"Nu este imposibil ca PKK să se afle în spatele acestui atentat care ne răvăşeşte Turcia, Turcia care sub preşedintele actual, Erdogan, deţine o mare putere europeană şi joacă un rol formidabil inclusiv în războiul Rusiei cu Ucraina. În ciuda inflaţiei uriaşe de 80%, Turcia este o mare putere economică europeană. Turcia se dezvoltă, se întăreşte, are singura armată relevantă, în bazinul Mării Negre Turcia este, categoric, cea mai importantă armată. Probabil că toate armatele din Marea Neagră nu fac cât armata Turciei" a mai spus analistul politic într-o intervenţie live la România TV. 

Citește mai multe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel