Ciolacu: Dacă liberalii decid să meargă singuri în alegeri e decizia lor, asta se va întâmpla
Marcel Ciolacu a fost întrebat în legătură cu faptul că liberalii, 'colegi de coaliţie', au afirmat că o soluţie pentru ei, discutată în partid, ar fi să meargă singuri în alegeri.
'Nu ştiu, nu ştiu la ce colegi... E o declaraţie a domnului preşedinte Nicolae Ciucă? Pe mine nu m-a informat, dar nu e nici o problemă. Dacă aceasta este decizia dânşilor, asta se va întâmpla', a precizat Marcel Ciolacu.
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, luni, în şedinţa Biroului Politic Naţional al partidului, că liberalilor nu trebuie să le fie teamă să meargă singuri în alegeri, menţionând că Partidul Naţional Liberal va face 'un construct politic' doar printr-un 'proiect de ţară bine consolidat, agreat' şi nu va intra într-o alianţă împotriva cuiva, după cum au precizat surse politice.
Conform surselor citate, liderul liberal le-a transmis colegilor de partid, în privinţa posibilelor alianţe şi coaliţii, că principala preocupare în momentul de faţă este guvernarea şi că va trebui stabilită direcţia pentru 2024.
Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, luni, că prin amendamentele depuse la legea pensiilor speciale se încheie 'anomaliile' privind plata unor pensii mai mari decât câştigurile obţinute în perioada de activitate şi calculul pensiei în funcţie de veniturile din ultima lună.
'Am făcut ultimele modificări, conform cerinţei CCR. Nu mai era în discuţie impactul, fiindcă, oricum, impactul nu e pentru trecut, e pentru viitor. Nicio lege nu poate fi aplicată în trecut, tot timpul actul e pentru viitor. S-a acceptat impozitarea peste salariul mediu pe economie cu încă zece procente şi calculul pensiei la magistraţi pe ultimele 48 de luni, pentru că singura temă a rămas în zona magistraţilor. Eu cred că săptămâna aceasta, mai mult ca sigur, vom depune amendamentele. Cred că, cu puţin efort, ar putea să treacă de Senat, ca săptămâna viitoare să treacă de Camera Deputaţilor, în eventualitatea în care există iarăşi un atac la CCR să avem timp să ne încadrăm', a declarat prim-ministrul, în cadrul unei conferinţe de presă, la Varna.
El a subliniat importanţa aplicării aceloraşi reguli şi a eliminării excepţiilor. 'Urmează pe urmă să vină Ministerul de Finanţe cu Banca Mondială, ei fac calculul de impact. Dar, este unul acceptat. Ca în multe alte probleme pe care le-a avut România, cred că cel mai important este să se creeze un 'T' zero, de unde să ştim exact regulile. Şi regulile, totuşi, să fie la toată lumea la fel. S-a încheiat acea anomalie în care câştigai mai mult la pensie decât în activitate. Mai era o anomalie, calculul pensiei pe ultima luna de salariu. Şi parcă am mai dat exemplul, căutaţi-l pe fostul procuror general, să vedeţi cum şi-a înghesuit toate veniturile pe ultima lună, ca să iasă cu o pensie peste o sută de mii de lei. Lucrurile acestea trebuie să se încheie. Au fost nişte excepţii, nişte crăpături ale legii, să le zicem aşa. Şi importantă este, totuşi, perspectiva.
Faptul că se adaugă o lună la trei luni, la şase luni... Deja sunt lucruri convenite şi eu cred că sunt de bun simţ. Şi viitorul arată cu totul altfel', a explicat Ciolacu. Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, luni, că legea pensiilor speciale trebuie să fie finalizată în Parlament în maxim două săptămâni, menţionând că va fi o soluţie care trebuie asumată politic pentru ca România să poată beneficia de banii din cererea de plată numărul 3 din PNRR.
Pe 2 august, Curtea Constituţională a României a decis să retrimită în Parlament Legea de modificare a pensiilor speciale, după ce unele articole au fost declarate neconstituţionale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News