Ciolacu, detalii despre retrocedarea sabiei lui Ștefan cel Mare, după întâlnirea cu Erdoğan

Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin

Premierul Marcel Ciolacu, care în prezent se află în vizită oficială în Turcia, a susținut declarații de presă în care a vorbit despre retrocedarea sabiei lui Ștefan cel Mare. 

Premierul Marcel Ciolacu a fost întrebat dacă a avut ca temă de discuție retrocedarea sabiei lui Ștefan cel Mare. Acesta a menționat că sunt două copii ale armei și că există discuții pe acest subiect.

„Sunt două copii făcute de același armurier, una primită de fostul prim-ministru. Una este în biroul meu și una a fost primită de Adrian Năstase și donată la Putna. Avem discuții pe acest subiect.”, a spus Marcel Ciolacu. 

Sabia lui Ștefan cel Mare este un simbol istoric și cultural important pentru România, asociată cu domnitorul moldovean Ștefan cel Mare, care a domnit între 1457 și 1504.

Aceasta este considerată un simbol al curajului și al spiritului de luptă al lui Ștefan cel Mare, fiind asociată cu numeroasele bătălii pe care le-a purtat pentru apărarea Moldovei împotriva invaziilor externe.

Sabia originală se află în prezent în colecția Muzeului Topkapı din Istanbul, Turcia. A fost dusă acolo după cucerirea Moldovei de către otomani în secolul al XVI-lea.

Există, de asemenea, replici și copii ale sabiei expuse în diverse muzee și locații din România, inclusiv la Mănăstirea Putna, locul unde Ștefan cel Mare este înmormântat.

Premierul Marcel Ciolacu: Salut semnarea Declarației politice privind constituirea Consiliului de cooperare strategică la nivel înalt între România și Turcia și ridicarea relației bilaterale la un nivel consolidat

Premierul României, Marcel Ciolacu, și președintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdoğan, au semnat astăzi, la Ankara, Declarația politică privind constituirea Consiliului de cooperare strategică la nivel înalt, demers ce contribuie la consolidarea relației bilaterale guvernate de Parteneriatul Strategic dintre cele două state.

”Este un mare pas înainte, care va apropia și mai mult statele și națiunile noastre, atât în plan strategic, cât și economic și social. Turcia este principalul partener economic din afara UE,  unul dintre aliații noștri cei mai importanți în NATO, un partener strategic în plan regional și un bun vecin și prieten”, a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu, în cadrul conferinței de presă susținute împreună cu președintele Republicii Turcia.

Șeful Executivului a mulțumit președintelui Recep Tayyip Erdoğan pentru decizia care va permite accesul cetățenilor români în Turcia doar pe baza cărții de identitate, fără a mai avea nevoie de pașaport pentru călătoriile turistice sau pentru tranzit.  

De asemenea, premierul a salutat reluarea exporturilor și tranzitului cu carne și animale vii în Turcia, menționând că este o oportunitate pentru producătorii români de a avea acces la o piață extinsă și de a stabili rute comerciale solide și cu alte zone de interes din regiune și Orientul Mijlociu. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel