Ciolacu, discurs la ședința consacrată marcării a 75 de ani de relaţii diplomatice neîntrerupte între România şi Israel / video

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit, miercuri, în şedinţă solemnă comună consacrată marcării a 75 de ani de relaţii diplomatice neîntrerupte între România şi Statul Israel.

 

Şedinţa a avut loc cu prilejul vizitei oficiale a preşedintelui Parlamentului Statului Israel, Amir Ohana.

La şedinţă a participat şi premierul Nicolae Ciucă.

Lucrările au fost conduse de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

Şedinţa a început cu intonarea imnului Statului Israel şi imnului României.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că relaţia specială dintre România şi Israel trece dincolo de raţiunile de stat, fiind o relaţie bazată pe tradiţie şi pe un profund sentiment de prietenie şi de respect reciproc.

„Îndelungata colaborare între România şi statul Israel, cel mai apropiat aliat al ţării noastre în Orientul Mijlociu extins şi un partener de încredere al nostru la nivel global, se bucură de un succes constant. Cei 75 de ani de relaţii diplomatice neîntrerupte dintre ţările noastre stau mărturie în acest sens, iar faptul că domnul Amir Ohana a ales România pentru prima sa vizită oficială în calitate de preşedinte al Knesset-ului ne onorează şi întăreşte caracterul special a relaţiei dintre ţările noastre. Ţările noastre împărtăşesc interese economice şi geostrategice comune, dar relaţia specială dintre România şi Israel trece dincolo de raţiunile de stat, fiind o relaţie bazată pe tradiţie şi pe un profund sentiment de prietenie şi de respect reciproc. În egală măsură, acesta este rezultatul legăturii strânse pe care au ştiut să o creeze şi să o menţină cele două comunităţi, respectiv cetăţenii israelieni originari din România şi comunitatea evreiască din ţara noastră. Cultura şi istoria comunităţii evreieşti reprezintă un reper important şi o parte integrantă din istoria şi cultura noastră naţională”, a declarat Ciolacu în plenul reunit al Parlamentului.

El a menţionat că istoria ţării noastre păstrează amintirea faptului „că evreii, alături de ceilalţi locuitori ai acestor meleaguri, au contribuit fără ezitare la câştigarea marilor războaie' în urma cărora România şi-a dobândit independenţa şi suveranitatea.

„Amintindu-ne de aceşti eroi, aducem în atenţie diversitatea culturală şi modul profund în care aceasta face parte din identitatea statului român. Cunoaşterea tradiţiei şi istoriei comunităţii evreieşti reprezintă atât o modalitate de a onora trecutul, cât şi o formă de a construi un viitor mai bun al toleranţei, diversităţii culturale şi al societăţilor bazate pe respect reciproc. Remarc astfel cu satisfacţie faptul că România este un model regional pentru asumarea Holocaustului şi contracararea negării şi denaturării acestuia. La nivel politic există preocupare constantă pentru aducerea în atenţie a adevărului istoric.(...) Îmi doresc să dezvoltăm şi mai mult cooperarea dintre ţările noastre inclusiv la nivel economic. Este o temă la care vom reflecta împreună, români şi israelieni, atât în contextul dialogului instituţional, dar îmi exprim speranţa şi în contextul dialogului între reprezentanţi ai mediului antreprenorial”, a adăugat Ciolacu.

Iată discursul lui Marcel Ciolacu: 

VEZI ȘI ALTE ȘTIRI:

Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, marţi, la Palatul Victoria, cu Amir Ohana, preşedintele Parlamentul Statului Israel (Knesset), cu care a discutat despre cooperarea în domenii precum tehnologie, industrie de apărare, IT, soluţiile privind sistemele de irigaţii în zonele afectate de secetă şi dezvoltarea capacităţilor de stocare a energiei.

„Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu Amir Ohana, preşedintele Knesset-ului, Parlamentul Statului Israel. Cu această ocazie, au fost abordate teme legate de relaţia bilaterală, ambele părţi apreciind nivelul înalt al cooperării în domenii precum tehnologie, industrie de apărare sau IT. Soluţiile privind sistemele de irigaţii în zonele afectate de secetă şi dezvoltarea capacităţilor de stocare a energiei, alături de identificarea de noi soluţii pentru aprovizionarea cu gaze a regiunii noastre s-au aflat printre domeniile de dezvoltare a relaţiilor economice", informează Guvernul într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, Ciucă a evidenţiat importanţa acordată de ţara noastră luptei împotriva antisemitismului şi promovării rolului comunităţii evreieşti în istoria noastră, accentuând relevanţa procesului educaţional al tinerei generaţii pentru evitarea derapajelor extremiste şi prezervarea valorilor democratice.

„Totodată, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a mulţumit atât pentru investiţiile israeliene în România, cât şi pentru sprijinul acordat pentru aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, care este un obiectiv de ţară asumat la nivelul Executivului. Preşedintele Knesset-ului a transmis mulţumirile sale pentru sprijinul constant acordat de ţara noastră la nivel internaţional Statului Israel şi procesului de pace în Orientul Mijlociu. La rândul său, înaltul oficial a subliniat relevanţa conexiunilor istorice şi culturale dintre cele două popoare, o parte importantă dintre cetăţenii Statului Israel fiind născuţi sau având părinţi în România", se precizează în comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel