Ciolacu, după prăbușirea podului din Neamț: Arsene ar trebui suspendat

Facebook Marcel Ciolacu
Facebook Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu, liderul PSD, a declarat marți, în timpul unei conferințe de presă, că Ionel Arsene ar trebui suspendat din funcția de conducere din cadrul partidului, după prăbușirea podului de săptămâna trecută.

„Nu știu cui să îi cer mai repede explicații, constructorului, președintelui Consiliului Județean, ISC-ului, ministerului Dezvoltării? Părerea mea este că ancheta trebuie să se desfășoare rapid.

Am vorbit cu domnul Sorin Grindeanu și la nivelul CNAIR-ului există o solicitare de a se face o expertiză rapidă. Am văzut implicare premierului care a și propus acolo construirea unui pod al armatei ca cetățenii să nu aibă de suferit.

Din punct de vedere politic, am vorbit cu domnul Arsene, nu știu cine este cu adevărat mai responsabil, Consiliul Județean este beneficiarul, dar nu cel care urmărește fazele construcției. Eu cred că domnul Arsene are maturitatea politică și eu știu că este un bun coleg și, pe perioada anchetei, o suspendare a dânsului din funcția de președinte PSD Neamț ar detensiona.”, a declarat Marcel Ciolacu.

„Eu ce vă pot spune este că sunt îngrijorat de tot ceea ce se întâmplă, am înțeles că la nivelul ministerului Transporturilor există obligativitatea de a fi controlate aceste poduri, din 6 în 6 luni. Ar trebui să vedem ce este executat la Dezvoltare, dar repet, încă mă întreb cine este cu adevărat vinovat. Trebuie să vedem dacă proiectul și expertiza sunt corecte, știm cu toții că astfel de lucrări sunt urmărite la fiecare fază de către Inspectoratul de Stat în Construcții.”, a continuat liderul PSD.

Prețurile la benzină au explodat. Ciolacu: Nu mai bine își dau demisia cei de la Consiliul Concurenței?

Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, a cerut demisii la Consiliul Concurenței.

Marcel Ciolacu a făcut declarații de presă, după ce prețurile la carburanți au explodat și zilele trecute au existat mai multe proteste la benzinăriile din țară:

„Eu nu am fost mare adept al scăderii TVA-ului la carburant. Ați văzut ce s-a întâmplat în Germania, unde a scăzut TA-ul și carburantul s-a scumpit. Am venit cu o măsură doar pentru transportatori, pentru cei care fac transport de persoane și pentru distribuitori, încercând să venim pe o zonă punctuală a economiei.

Ce mă mir eu este altceva. 120 de dolari pe baril era și acum un an sau doi și aveam la pompă prețul de 7,8 lei pe litru. Acum este tot 12 de dolari barilul, iar prețul este peste 9 lei. Eu vreau să vă întreb și pe dumneavoastră, și pe cei de la Consiliul Concurenței, ce fac? Nu mai bine cei de la Consiliul Concurenței își dau demisia și lasă pe unii să poată face niște anchete în timp real?“, a spus Marcel Ciolacu.

Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat, marţi, că nu s-a discutat încă nici în coaliţia de guvernare, nici în Guvern despre plafonarea preţului sau reducerea accizei la carburant.

"Nu trebuie să preluăm niciun model. Chestia asta nu merge, că noii preluăm un model din Ungaria, din Polonia, din Marea Britanie sau din Statele Unite. Trebuie să vezi cum funcţionează economia ta şi orice plafonare înseamnă că tu, statul, trebuie să plăteşti diferenţa la pompă la cel care comercializează. Ai de unde să plăteşti sau nu, e o altă întrebare", a spus Kelemen Hunor, la Palatul Parlamentului, întrebat dacă în coaliţie s-a discutat despre plafonarea preţului la carburant sau reducerea accizei.

El a adăugat că accizele la carburant ar putea fi reduse pe o perioadă determinată, dar pentru acest lucru trebuie ca statul să discute şi cu producătorii.

"Dacă tu reduci accizele şi ei nu reduc preţul la pompă, atunci nu ai făcut nimic.(...) Pe intervenţia statală pe termen lung nu poţi să reduci, pentru că cei care vin şi aduc benzină, motorină la pompă cumpără de pe piaţă, nu cumpără de la stat. Trebuie să fim foarte conştienţi că lucrurile sunt interconectate şi interdependente. Noi nu putem să plafonăm preţul decât dacă avem bani de unde să plătim diferenţa. Eu cred că dacă va exista o înţelegere pe piaţa petrolului la nivel global, va exista o scădere, dar nu vom reveni la ceea ce am avut acum 4-5 ani. (...) Există cele două variante - reducerea accizei şi plafonare a preţului - dar trebuie discutat. Noi nu am discutat acest lucru nici în Guvern, nici în coaliţie în acest moment", a afirmat vicepremierul.

Kelemen Hunor a mai spus că acest subiect va fi pe masa coaliţiei săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare.

"Vorbim de o criză globală, nu vorbim de o criză românească sau balcanică. Dacă nu suntem în stare să explicăm oamenilor că este o criză globală, în care statul român are un segment extrem de mic şi o contribuţie şi mai mică, dar şi o capacitate de intervenţie foarte mică, înseamnă că nu suntem oameni responsabili. Asta este în acest moment situaţia", a conchis Kelemen Hunor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel