Premierul Marcel Ciolacu a declarat că facilitățile fiscale trebuie să fie direcționate către proiecte punctuale, în domenii neacoperite de stat, și nu să fie utilizate pentru a influența alegerile sau „a bucura” anumite comunități pe termen scurt.
Citește și: De ce ar fi greșit pentru PNL să iasă de la guvernare acum. Precedentul din 2009
Această afirmație a fost făcută în contextul lansării unui nou proiect de construcție a unui corp pentru spitalul de psihiatrie pentru copii, în incinta Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia”.
Marcel Ciolacu a evidențiat că un stat modern trebuie să acorde facilități fiscale, dar acestea ar trebui să fie oferite doar pentru proiecte care adresează nevoi prioritare ale comunității. El a subliniat că astfel de facilități ar trebui să fie limitate în timp și bazate pe nevoile societății, nu pe interese politice sau electorale.
„Domnul Țiriac mi-a spus: Marcele, tu nu vezi că noi nu avem o sală polivalentă în București? Și mă bucur că e aici primarul general. Cred că putem împreună să facem excepții fiscale pe proiecte, nu pentru alegeri. Așa funcționează un stat modern”, a declarat premierul, subliniind că un dialog corect între sectorul privat și stat poate conduce la realizarea unor proiecte esențiale.
Premierul a criticat acordarea de facilități fiscale fără o justificare solidă și a acuzat că în ultimii 30 de ani astfel de măsuri au fost folosite pentru a favoriza anumite interese. „Trebuie să încetăm să facem jocuri politice cu facilitățile fiscale. De aceea nu suntem un partener serios în fața Comisiei Europene și nu avem credibilitate”, a adăugat acesta.
Ciolacu a reamintit că PSD a propus o modificare legislativă prin care fundațiile ce investesc în sănătate pot recupera TVA-ul, ceea ce a stimulat investițiile în infrastructura sanitară. „Acesta este un exemplu de bună practică, unde statul a răspuns pozitiv cerințelor legitime venite din mediul privat”, a menționat premierul.
Premierul a subliniat importanța cooperării dintre stat și sectorul privat pentru realizarea proiectelor esențiale, cum ar fi cel de la Spitalul Obregia. El a subliniat că statul nu are capacitatea de a recupera rapid toate întârzierile în infrastructura medicală, însă, atunci când sectorul privat este dispus să ajute, statul trebuie să fie receptiv. „Atunci când privatul vrea să facă bine, statul trebuie să fie receptiv”, a conchis Ciolacu, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu