Ciolacu îl atacă pe Nehammer: Tu vii ca un ipocrit şi spui că România nu are drept în Schengen

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Premierul Marcel Ciolacu a făcut declarații cu privire la decizia Austriei la aderarea României în Schengen.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni seara, că atât timp cât este prim-ministru nu o să accepte ca românii să fie în continuare "umiliţi" de cancelarul Austriei, Karl Nehammer, prin opoziţia asupra intrării României în Schengen, menţionând că poziţia acestuia este de "neacceptat".

Ciolacu a reiterat că, dacă în decembrie Austria îşi va folosi din nou dreptul de veto împotriva României, va ataca la Curtea Europeană de Justiţie şi va cere Consiliului European, Comisiei Europene, Parlamentului European să se alăture în acest proces.

"Categoric. În primul rând ce nu înţelege Austria sau cred că înţelege foarte bine - şi aţi văzut că poporul austriac înţelege mai bine decât politicul în acest moment. Ceea ce face cancelarul Nehammer este de neacceptat. În primul rând, şi eu, în funcţie de prim-ministru, şi domnia sa suntem trecători. Ai drept de veto. Comisia Europeană, Consiliul European, Parlamentul European au făcut o recomandare că România merită acest lucru de 10 ani, a îndeplinit absolut toate cerinţele tehnice. Ai drept de veto, dar trebuie să-l justifici. De aceea am şi spus: eu, cât timp sunt prim-ministru, nu o să accept ca domnul cancelar să fie ipocrit şi să umilească în continuare românii şi România", a afirmat Ciolacu, la Antena 3 CNN, întrebat dacă confirmă informaţia potrivit căreia România ar bloca participarea Austriei la reuniunile NATO, doi ofiţeri austrieci aşteptând de luni întregi acreditarea la Alianţă, iar accesul lor este întârziat de România care a cerut timp de gândire.

El a subliniat că, "de fapt, România ţine spatele frontului din Ucraina".

"În timp ce România respectă toate sancţiunile împotriva Rusiei, toate fără excepţie, în timp ce România ajută Republica Moldova să nu mai fie dependentă de Rusia, şi în acest moment vă pot spune de câteva săptămâni Republica Moldova este independentă în ceea ce priveşte gazul rusesc, tu, Austria, eşti o ţară neutră, nu cheltui un euro pentru înzestrarea armatei. România îşi măreşte alocarea din PIB de la 2% la 2,5% ca să ţină în acest moment, să descurajeze ceea ce doreşte să facă Rusia. Şi tu vii ca un ipocrit şi spui că România nu are drept în Schengen, fără să justifici deloc veto-ul tău", a adăugat Ciolacu.

Premierul a mai susţinut că Austria "în continuare cumpără gaze şi petrol din Rusia, de aproape 7 miliarde de euro, de când a pornit războiul.

"Din punctul meu de vedere, sunt bani pe care Putin îi foloseşte în economia rusească, mai departe în susţinerea războiului din Ucraina, bani murdari, bani pătaţi. Dar tu vii, cu toate că toată lumea demonstrează că nu e nicio migraţie prin teritoriu, 2% - 3% trec prin România, tu vii şi spui: 'Domnule, eu mă opun'. Eu voi ataca, ca şi Guvern, dacă în decembrie Austria îşi va folosi din nou veto-ul, voi ataca la Curtea de Justiţie Europeană. Mai mult, voi cere Consiliului European, Comisiei Europene, Parlamentului European să fie parte, împreună cu România, în acest proces. România pierde minimum 2% din PIB prin neaderarea la spaţiul Schengen", a mai spus premierul.

El a menţionat că România nu va impune sancţiuni economice Austriei, ci respectă sancţiunile impuse Rusiei.

"Austria nu le respectă. (...) Nu poţi să vii să-mi spui, după ce accepţi Croaţia, că România şi Bulgaria mai trebuie să aştepte", a mai adăugat premierul, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel