Premierul Marcel Ciolacu a precizat marţi că măsura asumată de Guvern privind plata unui impozit minim de 1% pe cifra de afaceri pentru companiile cu o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro nu va afecta marile firme care au investit în economia românească, având în vedere că 'tot ce înseamnă investiţie se dă la o parte, nu intră în această regulă'.
Marcel Ciolacu a răspuns astfel întrebat fiind cum ajută Guvernul companiile din industria auto românească, pornind de la o afirmaţie a sa în acest sens făcută la fabrica Ford Otosan din Craiova şi dacă impozitul de 1% care urmează să se aplice pentru firmele cu cifră de afaceri mai mare de 50 de milioane de euro afectează aceste companii.
'Nu, nu afectează. Nu afectează companiile de nivelul Ford Otosan. Sunt investiţii... am detaliat de fiecare dată, tot ce înseamnă investiţie se dă la o parte. Tot ce au investit, şi normal că nu-i afectează, fiindcă, cei de la Craiova sunt una dintre marile companii care au investit foarte mult. Acea sumă nu intră în această regulă, nu-i afectează absolut deloc', a declarat Marcel Ciolacu.
Şeful Executivului s-a întâlnit marţi cu reprezentanţii conducerii Ford Otosan şi a vizitat fabrica din Craiova, în contextul lansării noilor modele Ford Transit Courier şi Ford Tourneo Courier.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat marţi, la Craiova, că săptămâna aceasta ar urma să fie purtate noi discuţii la Bruxelles cu oficialii Comisiei Europene cu privire la noua Lege a pensiilor publice, el reiterând faptul că şi-ar dori ca această lege să fie pusă în aplicare încă de anul viitor.
Şeful Guvernului a precizat că discuţiile cu oficialii Comisiei Europene pe acest subiect au loc în contextul angajamentelor asumate de România prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), iar în această săptămână urmează să meargă şi el într-o deplasare la Bruxelles.
"În ceea ce priveşte legea pensiilor, am intrat într-o procedură mai alertă, pentru că nu e prima oară când anunţ, am dori să decuplăm. Ea este în cererea de plată numărul 4, deci nu era o prioritate în acest moment, dar eu aş vrea să fie pusă în aplicare încă de anul viitor. (...) Chiar dacă noi avem gata legea pe 1 ianuarie şi este promulgată, ea nu poate fi aplicată, pentru că e un întreg sistem de pus în aplicare. Deja se fac nişte simulări pe softuri în minister. Am intrat într-o dinamică şi eu cred că avem capacitatea ca un guvern al României să fie eficient.(...) E normal că am trimis un draft la Comisie, este normal ca Comisia să ne dea feedback-ul. De aici o să începem din nou negocierile. Cred că săptămâna aceasta o să ajung şi eu pe la Bruxelles şi o să am o discuţie şi la Comisie. Aşa funcţionează lucrurile, nu e niciun secret. Chiar mă bucur că reuşim totuşi să decuplăm, e Legea salarizării, Legea pensiilor şi reforma fiscală care n-a fost trecută nici de PSD, nici de Ciolacu", a spus premierul Ciolacu.
Totodată, el a ţinut să sublinieze că prevederi din PNRR au fost ţinute secrete şi el le-a aflat după ce a ajuns în funcţia de premier.
"Ştiţi foarte bine că acel PNRR a fost ţinut la secret. Am aflat mai în detaliu acum, de când sunt premier. Cu adevărat, cerinţele la un prim-ministru social-democrat de la 'Ciuma Roşie' sunt urgente şi rapide, chiar după o lună sau două, nu mă deranjează. Vom face faţă ", a mai afirmat şeful Guvernului.
Întrebat cât ar urma să fie pensia minimă de la 1 ianuarie, el a explicat că în primul rând se va ţine cont de o majorare a pensiei în acord cu indicele inflaţiei, conform legislaţiei în vigoare.
"Haideţi să să avem un feedback întâi de la Comisie. Ce este cu certitudine, este faptul, ştiţi bine, avem legea cu inflaţia. Anul trecut s-a făcut o excepţie, pentru că era inflaţia... dacă s-ar fi pus inflaţia cu un an, cum e legea, cu un an înapoi decât anul respectiv, oamenii ar fi pierdut foarte mult şi am avut cea mai mare inflaţie, 14,5 media. Şi a fost acea discuţie. Anul acesta avem inflaţia cea mai mare în acel an, la fel, este o inflaţie medie de 13,5. De la 1 ianuarie toată lumea primeşte la fel", a declarat Ciolacu.
De asemenea, el a fost întrebat dacă majorarea de la 1 ianuarie 2024 se va aplica pentru toate pensiile.
"Toată lumea. Aşa e legea, e neconstituţională dacă se aplică altfel. Inechităţile se vor repara în noua lege a pensiilor, e cu totul altceva. Deci la 1 ianuarie toate pensiile se măresc cu 13,5 indicele de inflaţie. Asta e un lucru clar. Eu îmi doresc, şi aşa am convenit şi cu Comisia, ca legea să fie promulgată la 1 ianuarie, ca pe urmă ministerul să aibă câteva luni ca să o poată pregăti să o pună în aplicare", a mai afirmat premierul Marcel Ciolacu
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu