Ce transmite premierul Ciolacu Ucrainei de Ziua Independenţei

Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin

Premierul Marcel Ciolacu a transmis vecinilor ucraineni cele mai bune gânduri şi întreaga susţinere din partea României pentru recâştigarea păcii şi libertăţii, într-un mesaj adresat cu prilejul Zilei Independenţei a Ucrainei.

'Pentru al doilea an consecutiv, Ucraina celebrează Ziua Independenţei luptând pentru libertate şi pentru dreptul legitim de a-şi alege singură destinul. De un an şi jumătate, poporul ucrainean rezistă cu mult curaj agresiunii ruse, susţinut de puternica solidaritatea a comunităţii internaţionale, iar România a avut şi continuă să aibă o contribuţie extrem de importantă.

La întâlnirea recentă avută cu omologul meu, Denys Shmyhal, precum şi la reuniunea şefilor de stat şi de guvern din Sud-Estul Europei şi Balcanii de Vest, la care a participat preşedintele Volodimir Zelenski, am reconfirmat sprijinul ferm al României pentru Ucraina. Vom fi alături de Ucraina şi de poporul ucrainean până la victorie şi restaurarea integrităţii teritoriale, dar şi mai departe, în procesul de reconstrucţie a ţării. Cu prilejul Zilei Independenţei Ucrainei, transmit vecinilor noştri ucraineni cele mai bune gânduri şi întreaga susţinere pentru recâştigarea păcii şi libertăţii', a transmis Marcel Ciolacu, joi, într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a Guvernului. 

Palatul Cotroceni - iluminat în culorile drapelului ucrainean, de Ziua Independenţei Ucrainei

Palatul Cotroceni va fi iluminat joi seara în culorile drapelului naţional ucrainean. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, acest demers are loc pentru a marca Ziua Independenţei Ucrainei.

În această seară, cu prilejul Zilei Independenţei Ucrainei, Palatul Cotroceni va fi iluminat în culorile drapelului naţional ucrainean, începând cu ora 20,30, informează sursa citată. În fiecare an, pe 24 august poporul ucrainean celebrează Ziua Independenţei Ucrainei.

În această zi, în 1991, Rada Supremă a Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene de atunci, a adoptat Declaraţia de Independenţă a Ucrainei, iar ca rezultat s-a format actualul stat ucrainean.

Ucraina a aliniat luni în centrul Kievului tancuri ruse distruse

Sărbătoarea naţională de joi, 24 august, care marchează 32 de ani de independenţă postsovietică de Moscova, are loc la exact 18 luni de când Rusia şi-a lansat invazia pe scară largă asupra statului vecin din sud. Autorităţile ucrainene au aliniat luni în centrul capitalei Kiev ceea ce a mai rămas din tancuri şi vehicule de luptă ruseşti distruse, în condiţiile în care ucrainenii se pregătesc în această săptămână să marcheze Ziua Independenţei, a doua în vremuri de război, transmite Reuters.

Oamenii s-au deplasat pe Strada Kreşceatîk, în inima capitalei ucrainene, privind blindatele carbonizate şi alte elemente ale echipamentelor de luptă ruse, aranjate într-un şir lung, ca o paradă militară a morţilor, remarcă Reuters.

Localnica Natalia Koval, în vârstă de 59 de ani, şi-a exprimat groaza faţă de ceea ce reprezintă de fapt trofeele de război, dar a spus că este încrezătoare că Ucraina va învinge în cele din urmă Rusia.

"Statul nostru va sărbători", a spus ea. "Da, poate nu încă... dar acel moment va veni, iar această victorie nu va fi numai a noastră, ci o victorie pentru întreaga lume", a adăugat femeia.

Sărbătoarea de Ziua Independenţei, care nu va fi marcată cu fast din cauza bilanţului îngrozitor al războiului, vine într-un moment critic pentru Kiev, cu contraofensiva sa împotriva forţelor de ocupaţie ruse care face progrese mai degrabă lente în estul şi sudul ţării, departe de Kiev, şi în cadrul căreia trupele ucrainene nu au reuşit deocamdată să recupereze localităţi importante, comentează Reuters.

Locuitorii din centrul Kievului spun că le-a plăcut să vadă expus echipament militar rus distrus şi şi-au exprimat speranţa că aceasta va duce la intensificarea spiritului de luptă al ucrainenilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel