Ciolacu, mesaj după discuţiile cu UDMR şi minorităţi privind susţinerea măsurilor fiscale

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Ciolacu, după discuţiile cu UDMR şi minorităţi privind susţinerea măsurilor fiscale: Până acum nu avem un nu hotărât.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, marţi, după întâlnirile avute cu parlamentarii din grupurile UDMR şi al minorităţilor naţionale pe tema măsurilor fiscale pentru care Guvernul urmează să îşi asume răspunderea, că a fost o informare, menţionând că nu au fost impuse amendamente din partea acestora, iar în privinţa susţinerii măsurilor nu a primit un 'nu hotărât'.

'A fost o informare, nu avem înţelegeri. Am stat cu grupurile de vorbă şi urmează să decidem. (...) Până acum nu avem un 'nu' hotărât. Nu au fost amendamente impuse', a afirmat Ciolacu, după întâlniri, întrebat dacă s-a înţeles cu UDMR şi minorităţile naţionale pentru a susţine aceste măsuri.

Alături de Ciolacu au fost prezenţi la întâlniri ministrul de Finanţe, Marcel Boloş, şi vicepremierul Marian Neacşu. Ministerul Finanţelor a publicat marţi proiectul de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung pentru care Guvernul intenţionează să îşi angajeze răspunderea în Parlament. 

UDMR nu este de acord cu intervenţia Guvernului în activitatea autorităţilor locale sau cu comasarea instituţiilor de cultură, iar la posturile de conducere procentul ar trebui să fie aplicat unitar, a declarat, marţi, preşedintele formaţiunii, Kelemen Hunor. El a avut, alături de senatorii şi deputaţii UDMR, la Palatul Parlamentului, o primă discuţie cu premierul Marcel Ciolacu, la care au participat o serie de miniştri, privind măsurile fiscale pe care Guvernul urmează să îşi asume răspunderea.

'Am avut observaţii legate de autorităţile locale, în primul rând, şi câteva observaţii şi pe fiscalitate, mult mai puţine decât pe partea cu autorităţile locale. În primul rând, sigur, este foarte important să existe o astfel de discuţie între Guvern şi Parlament şi toate grupurile parlamentare, când e vorba de asumare, fiind o procedură constituţională, dar ocoleşte o dezbatere reală în Parlamentul României. De aceea, o astfel de discuţie este absolută necesară. La începutul întâlnirii au fost câteva considerente politice şi din partea premierului Ciolacu şi din partea mea, legate de deficit şi de discuţiile cu Comisia (Europeană) legate de cerealele din Ucraina şi de Schengen', a declarat Kelemen Hunor, la finalul discuţiilor. Potrivit acestuia, Ucraina trebuie ajutată, dar nu pot fi 'distruşi' fermierii români.

'Sigur trebuie să ajutăm Ucraina, dar nu putem să distrugem fermierii români şi, de aceea, tot ce intră prin Moldova trebuie văzut dacă într-adevăr este produs în Moldova sau este produs în Ucraina. Dar, acest lucru este în discuţie în continuare şi România trebuie să ţină cont, în primul rând, de fermierii români. Pe de altă parte, trebuie să ajute Ucraina să ajungă cu cerealele în state terţe, mai ales în Africa, şi desfacerea nu trebuie să se întâmple în România pe piaţa românească, dacă nu vrem să distrugem fermierii români şi nu cred că cineva doreşte acest lucru', a subliniat liderul UDMR.

La discuţii, reprezentanţii UDMR au atras atenţia legat de proiectul pe care Guvernul vrea să îşi asume răspunderea că trebuie să se ţină cont de principiul autonomiei locale

'Nu poţi să intervii de la nivel central şi să spui ce au voie să facă autorităţile locale şi ce nu au voie să facă, cât trebuie să cheltuie pe cultură, pe sport, pe religie şi aşa mai departe. Nu se poate accepta. Acel procent de 2,5% trebuie să dispară din proiect, fiindcă asta înseamnă că a intervenit peste autorităţile locale şi e vorba de impozitele şi taxele locale şi nu poţi să impui cât la sută poţi să dai la anumite activităţi. Electoratul răspunde şi trage la răspundere pe aleşii locali şi nu Ministerul de Finanţe. De aceea, nu pot fi stabilite de criterii de performanţă - e a doua chestiune - de la nivel central pentru autorităţile locale, pentru instituţiile autorităţilor locale. Este atributul autorităţilor locale, al instituţiilor locale să stabilească aceste criterii şi nu de la Ministerul Finanţelor, nu de la Guvernul central trebuie să vină această criterii. Pentru aleşi n-ai cum să stabileşti tu criterii de la nivel central şi am spus că trebuie să dispară din proiect această prevedere', a detaliat preşedintele UDMR. Conform acestuia, dacă vor fi eliminate posturi vacante, nu se face nicio economie, fiindcă acestea nu implică cheltuieli.

'Noi am spus în felul următor: există stabilit pentru fiecare autoritate locală câte posturi sunt în funcţie de numărul de locuitori şi dacă tu razi 200.000 de posturi înseamnă că afectezi autorităţile cu posturi puţine, cu populaţie puţină, fiindcă acolo există într-adevăr problemele cele mai importante. Deci, trebuie o abordare nuanţată dacă nu vrem să blocăm activitatea autorităţilor locale pe fiscalitate', a explicat Kelemen Hunor.

El a susţinut că instituţiile de cultură trebuie exceptate de la comasare când sunt mai puţin de 50 de posturi. În opinia sa, o comasare în acest caz 'ar însemna că nu înţelegi fenomenul cultural, nu înţelegi cum funcţionează instituţiile de cultură, muzeele judeţene, muzeele locale, Bibliotecile judeţene, teatrele, filarmonicile'.

'Nu poţi să comasezi ansamblul folcloric cu muzeul judeţean şi biblioteca cu teatrul', a subliniat liderul UDMR. Kelemen Hunor consideră că şi procentul de 2,5% pentru cultură trebuie eliminat.

'Procentul trebuie eliminat. Nu poţi să impui tu că din taxele locale, impozitele şi taxele locale, tu primar, tu autoritate locală, Consiliu local poţi să cheltui 2,5 pe nu ştiu ce. Deci, aşa ceva nu merge, atunci mai bine ne întoarcem în comunism şi zice tovarăşul de la partid ce trebuie să facă. Deci, nu se poate accepta aşa. Deci, din acest punct de vedere, instituţiile de cultură trebuie exceptate şi la nivel central, bineînţeles, dar în primul rând la nivel local, fiindcă acolo sunt problemele cele mai importante. Am propus să fie eliminate sau, mă rog, să fie exceptate instituţiile de cultură', a arătat el. În ceea ce priveşte funcţiile de conducere, liderul UDMR spune că 'poţi să ai şi 8% şi 10%, doar să fie unitar'.

'Nu poţi să spui că pentru unii e 10%, pentru alţii e 8%. Asta este discriminare, nu se poate accepta aşa ceva. Din punctul nostru de vedere, este aproape indiferent pe ce procent te duci, doar să fie unitar, consecvent. Nu poţi să spui că la poliţişti e 10%, pentru doi poliţişti trebuie să ai un şef, dar la instituţiile de cultură trebuie să fie 8%', a transmis acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel