În cadrul unor declarații de presă susținute la Bruxelles, premierul Marcel Ciolacu a anunțat numele celui care va ocupa funcția de comisar european.
Marcel Ciolacu a anunțat că Victor Negrescu va fi comisarul european din partea României.
Declarațiile premierului: "În ceea ce privește comisarul, nu-i prima oară când o spun, am mers cu un nume, el este actualul vicepreședinte al Parlamentului European, domnul Victor Negrescu. Normal că ne-am făcut și un calendar, un deadline, eu sper că cel târziu luni să înaintăm propunerea din partea Guvernului României.
Acest atribut este exclusiv al prim-ministrului, dar, cum este și normal (și deja am și stabilit cu domnul Nicolae Ciucă), vom avea o discuție în următoarele zile. De asemenea, instituțional, dacă dorim o anumită normalitate, voi avea o discuție și cu președintele României, care este reprezentantul României în Consiliul European. Și e normal ca să ne coordonăm în aceste negocieri.
Cred că, fără să-l supăr pe domnul Victor Negrescu, cel mai important în acest moment este de a avea o negociere foarte bună pentru România și pentru un portofoliu cât mai relevant în cadrul Comisiei Europene.
Cu adevărat, propunerea mea este domnul vicepreședinte al Parlamentului European, Victor Negrescu", spune Marcel Ciolacu.
***
Victor Negrescu s-a născut la 17 august 1985, la Bucureşti.
A studiat la Liceul "Victor Duruy" din Paris (2001-2004). Este licenţiat al Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Bucureşti (2008). A urmat un master de Studii internaţionale şi europene la Universitatea Pierre Mendes din Franţa (2009-2010), mastere la Academia de Studii Economice, Bucureşti, şi Conservatorul Naţional de Arte şi Meserii, Paris (2010-2012). Este doctor în ştiinţe politice şi afaceri europene al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (2011).
A început cariera profesională în calitate de jurnalist la Radio France Internationale România (2004-2006), colaborând la publicaţiile Regard şi Le Monde diplomatique, versiunea română (2006-2008).
Consilier de comunicare şi relaţii cu presa la Camera Deputaţilor din Parlamentul României (2007-2008), funcţie ocupată şi la Parlamentul European (2008-2009), consilier personal în cadrul Ministerului Economiei, Departamentul pentru Energie (2013-2014), responsabil de comunicare la Webhelp România (2013-2014).
Este cadru universitar la Universitatea Creştină Dimitrie Cantemir (din 2009) şi la Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative (din 2012).
Coordonează activitatea PES Activists România în calitate de preşedinte (din 2007). Membru în cadrul Consiliului Naţional al PSD (din 2008), vicepreşedinte şi purtător de cuvânt al Organizaţiei PSD din sectorul 3 din Bucureşti (2006-2009), vicepreşedinte al Organizaţiei PSD Alba (din 2009).
A fost ales vicepreşedinte al PSD, în cadrul Congresului extraordinar al partidului din 18 ianuarie 2015.
A devenit europarlamentar din partea PSD pentru legislatura 2014-2019, în urma scrutinului din 25 mai 2014, după ce Ecaterina Andronescu (PSD) a renunţat la mandatul său în favoarea politologului Victor Negrescu.
Este membru al Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, membru al Comisiei pentru bugete (BUDG), al Comisiei de anchetă pentru examinarea pretinsei încălcări a normelor de drept sau a administrării defectuoase în aplicarea dreptului Uniunii în legătură cu spălarea de bani, evitarea sarcinilor fiscale şi evaziunea fiscală (PANA). Membru supleant în Comisia pentru industrie, cercetare şi energie (ITRE), Comisia pentru afaceri juridice (JURI), Delegaţia pentru relaţiile cu Canada (D-CA), potrivit informațiilor transmise de Agerpres în 2018.
În iulie 2024, eurodeputaţii români Victor Negrescu (S&D) şi Nicolae Ştefănuţă (Verzi) au fost aleşi în funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului European.
Victor Negrescu a obţinut 394 de voturi, iar Nicolae Ştefănuţă 347 de voturi în prima rundă de vot.
Dintre cele 14 posturi de vicepreşedinţi ai Parlamentului European, 11 au fost ocupate în prima rundă de vot.
Ceilalţi eurodeputaţi care au fost aleşi vicepreşedinţi ai Parlamentului European în primul tur sunt Sabine Verheyen (604 voturi), Ewa Kopacz (572 voturi), Esteban Gonzales Pons (478 voturi), Katarina Barley (450 voturi), Pina Picierno (405 voturi), Martin Hojsik (393 voturi), Christel Schaldemose (378 voturi), Javi Lopez (377 voturi) şi Sophie Wilmes (371 voturi).
Eurodeputata malteză Roberta Metsola, membră a Partidului Popular European, a fost realeasă preşedinte al Parlamentului European pentru următorii doi ani şi jumătate.
Metsola, care a deţinut deja această funcţie de la decesul lui David Sassoli în ianuarie 2022, a obţinut 562 voturi pentru din 623 de voturi valabil exprimate. Pentru preşedinţia PE a mai candidat marţi eurodeputata spaniolă Irene Montero, din grupul Stângii Europene, care a obţinut 61 voturi, mai transmite Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu