Marcel Ciolacu, premierul României, a discutat, ieri, cu E.S. Kathleen Kavalec, ambasadorul Statelor Unite ale Americii.
Demersurile realizate de România pentru aderarea la Programul Visa Waiver au reprezentat principalul subiect abordat la întrevederea între premierul Marcel Ciolacu și E.S ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Kathleen Ann Kavalec.
Conform analizei Guvernului, principalele aspecte tehnice care trebuiau îndeplinite de România pentru finalizarea acestui proces au fost atinse, acest lucru urmând a fi confirmat și de echipa SUA de experți care va efectua o vizită de evaluare în țara noastră în cursul lunii noiembrie 2024.
„Mulțumesc doamnei ambasador și tuturor celor implicați în procesul de diminuare a ratei de refuz – companiilor care au sprijinit această campanie, cetățenilor români și personalului din administrație care a contribuit la acest proces. Guvernul României va rămâne la fel de implicat în tot ce înseamnă realizarea tuturor pașilor procedurali care mai trebuie efectuați în atingerea acestui obiectiv major“, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.
Ambasadorul Statelor Unite ale Americii, doamna Kathleen Kavalec, a mulțumit Guvernului României și prim-ministrului Marcel Ciolacu pentru dialogul eficient și deciziile constructive luate pentru atingerea obiectivului de aderare la Programul Visa Waiver.
România rămâne ferm angajată în Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, iar invitarea țării noastre în programul Visa Waiver va aprofunda cooperarea bilaterală în domeniul afacerilor și a schimburilor turistice.
Ieri, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, a fost întrebată de reprezentanții mass-media, despre posibilitatea intrării României în Programul Visa Waiver, după ce reprezentantul României la Washington, Andrei Muraru, a anunțat că rata de refuz de 3% a fost depășită.
„Anticipăm că vor avea loc consultări suplimentare. În cazul în care guvernul SUA ia o decizie favorabilă de includere a României în programul său de scutire de viză din SUA, anticipăm că va exista o perioadă de pregătire atentă și de partajare a informațiilor publice înainte de a putea fi implementate orice modificări ale cerințelor actuale de viză.
Datele privind ratele de refuz de viză pentru toți aspiranții țărilor cu scutire de viză sunt de obicei publicate cel târziu în ianuarie. Dacă toate condițiile și pregătirile decurg cu succes, programul ar putea intra în vigoare cândva în 2025“, a menționat ambasadorul SUA.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu