Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, marți, că liberalizarea prețurilor la energie a fost o „tâmpenie”.
„Nu mi-am schimbat opinia și nu o să mi-o schimb. Acea liberalizare a prețurilor a fost o tâmpenie. Nu că nu ar fi fost necesară, dar trebuiau gândiți anumiți pași. La gaze suntem aproape acoperiți cu consumul și prin deschiderea unor noi capacități, cum ar fi la Caragiale sau în Marea Neagră. Deja în Marea Neagră au început să se extragă aproape un miliard de metri cubi pe an. La energie electrică suntem descoperiți cu aproape 15%. Suntem interconectați cu toată Europa, deci nu se pune problema că rămânem fără energie. Așa ceva este exclus.”, a declarat liderul PSD.
Daniel Zamfir l-a criticat pe Virgil Popescu pentru liberalizarea prețurilor din energie.
"După ce a acceptat necondiţionat reducerea cu 15% a consumului de energie, dl Popescu, ministrul Energiei, să-şi pună cenușă-n cap pentru liberalizarea criminală a prețurilor la energie în 2020 şi să accepte, la fel de necondiţionat, soluţia PSD de revenire la o piaţă reglementată, aşa cum era în 2019 când PSD era la guvernare. România îşi poate produce energia necesară consumului propriu la preţuri cu mult mai mici decât cele la care achiziţionează acum de pe piaţa aşa-zis "liberă". Începând cu 2019, timp de trei ani, toţi am fi plătit un preţ fix de 68 lei MWh la gaze naturale... în loc de 1200 lei Mwh, după decizia guvernării de dreapta PNL-USR", a scris Daniel Zamfir pe Facebook.
Guvernul va demara o analiză privind modul în care se vinde energia pe piaţă, a declarat, miercuri, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, adăugând că preţurile nu pot fi lăsate să crească "în mod galopant". Întrebat dacă reglementarea pieţei energiei poate tempera inflaţia, ministrul a răspuns: "Cu siguranţă".
"Aici aş vrea totuşi să vedem un lucru care s-a întâmplat şi pe care trebuie să-l gestionăm de aici încolo. Statul român a venit să sprijine cetăţenii şi economia în faţa exploziei preţurilor la energie şi a luat o măsură de plafonare, dacă vreţi, a preţurilor. A fost un gap pentru ceea ce înseamnă, ce resimte cetăţeanul. Însă în partea cealaltă, la modul în care se vinde energia pe piaţă, lucrurile, din punctul nostru de vedere, au intrat într-un regim, hai să fiu elegant, prea incert pentru a fi gestionate, drept pentru care chiar asta s-a cerut şi ANRE, împreună cu Ministerul Energiei, participăm şi noi, întreg Guvernul, facem o analiză pentru că nu poţi lăsa preţurile să crească, cum să vă zic, în mod nu mai necontrolat, dar în mod galopant, pentru că nu poţi susţine", a precizat Câciu, la finalul şedinţei de Guvern.
Acesta a adăugat că banii de plată pentru furnizori nu vin de la statul român, ci din taxele plătite de "toată lumea".
"Banii aceştia sunt taxele pe care le plătiţi dumneavoastră, chiar şi eu, chiar dacă sunt demnitar plătesc şi eu taxe, dar toată lumea plăteşte taxe şi trebuie într-adevăr intervenit într-o zonă de reglementare a pieţei, pe fluxul ei, pentru că undeva lucrurile sunt foarte dezechilibrate din punctul meu de vedere", a adăugat ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, conform Agerpres.
Radu Popa (PSD): Toți producătorii de stat vând energia la un „preț halucinant”. Industriile vor fi distruse, iar în final „s-ar putea să avem mai mulți bani la buget și să nu mai avem economie”
Deputatul PSD Radu Popa a spus că toți producătorii de stat vând energia la un „preț halucinant”. În opinia acestuia, industriile vor fi distruse, iar în final „s-ar putea să avem mai mulți bani la buget și să nu mai avem economie”.
"Nu credeam că voi ajunge să trăiesc în România ziua în care un MW să coste 2.500 lei. Nu știu unde vom ajunge. Acum două zile, Romgaz a făcut o tranzacție pe care am descoperit-o luni. Mi se pare incredibil ca un producător de energie, în care statul are 80 la sută acțiuni, să vândă cu 2.500 lei, în condițiile în care îl costă 45 lei în cea mai complicată situație MW-ul”, a spus deputatul PSD Radu Popa, luni, în cadrul unui interviu acordat DCNews.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News