Premierul Marcel Ciolacu a susținut declarații de presă în cadrul cărora a anunțat că o va numi comisar european pe Roxana Mînzatu.
„Acum voi merge la Guvern și voi face nominalizarea pentru viitorul comisar european în persoana doamnei Roxana Mînzatu, urmând ca în perioada următoare să continui discuțiile cu președinta Comisiei pentru a închide și portofoliul.
Atributul anunțului, în ceea ce privește atribuțiile și portofoliul, revine președintei Comisiei.", a spus premierul.
Întrebat dacă poate explica de ce a revenit asupra deciziei în privința comisarului, dacă are semnale că în momentul în care România acceptă solicitarea președintelui Comisiei Europene, asta va face mai ușoară negocierea în privința deficitului, a PNRR-ului și a altor situații în care România se găsește, premierul Marcel Ciolacu a răspuns că astfel de discuții nu sunt productive și că trebuie să ne concentrăm pe interesele fiecărui stat în cadrul discuțiilor politice. El a subliniat că, în opinia sa, cel mai important aspect este viitorul portofoliu pe care îl va prelua comisarul desemnat de România.
„Nu. Cred că ducem discuția într-o zonă neprofesională și într-o zonă în care ne sancționăm unii pe alții. Trebuie să înțelegem că în toate discuțiile politice, pentru că e o discuție politică până la urmă, a președintei Comisiei cu toți prim-miniștrii, trebuie să vedem interesul fiecărui stat în parte. Din punctul meu de vedere, cel mai important este viitorul portofoliu pe care îl va prelua comisarul desemnat de către România.", a spus premierul Marcel Ciolacu.
Dintr-un sondaj DC News, realizat recent, a reieșit faptul că Roxana Mînzatu ar fi cea mai potrivită pentru această funcție.
Rezultatele sondajului au plasat-o pe primul loc pe Roxana Mînzatu, membră PSD și europarlamentară, recunoscută pentru experiența sa vastă în domeniul fondurilor europene și al dezvoltării comunitare. Cu o carieră marcată de diverse funcții publice, inclusiv aceea de ministru al Fondurilor Europene în 2019, Roxana Mînzatu a demonstrat un angajament constant în susținerea antreprenoriatului și în implementarea programelor de suport pentru comunitățile vulnerabile.
Pe locurile următoare s-au clasat Georgiana Teodorescu (AUR), Biro Rozalia (UDMR), Diana Stoica (USR) și Ligia Deca (PNL), fiecare cu propriile realizări și competențe în diverse domenii.
Roxana Mînzatu, recunoscută pentru experiența sa vastă în administrarea fondurilor nerambursabile și coordonarea inițiativelor de dezvoltare, a fost văzută de cititori ca cea mai calificată să reprezinte România la nivel european. Un astfel de rol nu doar că necesită o expertiză tehnică solidă, ci și abilități puternice de negociere și o viziune strategică clară. Nominalizarea sa ar putea oferi României șansa de a obține un portofoliu european important, în conformitate cu dorințele exprimate de Ursula von der Leyen.
Comisia Europeană, ca organ executiv al UE, funcționează independent din punct de vedere politic și este responsabilă exclusiv de propunerea noilor acte legislative europene. De asemenea, Comisia implementează hotărârile adoptate de Parlamentul European și de Consiliul UE.
Conducerea politică a Comisiei este asigurată de un grup de 27 de comisari, câte unul din fiecare stat membru, sub coordonarea președintei Comisiei, care stabilește domeniile de responsabilitate pentru fiecare comisar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News