Ciolacu: Voi face un anunţ la Kiev privind minoritatea românească din Ucraina

Foto ilustrativ Kiev Pexels
Foto ilustrativ Kiev Pexels

Premierul Marcel Ciolacu a declarat duminică seara că s-a ajuns la un compromis cu autorităţile ucrainene privind drepturile românilor din această ţară şi că va anunţa detalii despre acest lucru în timpul vizitei pe care o va efectua la Kiev. 

'Am ajuns la un compromis şi în ceea ce priveşte minorităţile. (...) Cu certitudine de la Kiev o să fac un anunţ şi eu şi primul-ministru al Ucrainei, fiindcă drepturile minorităţilor trebuie să fie în oglindă. Ce facilităţi şi ce drepturi au ucrainenii pe teritoriul României, aceleaşi drepturi le vrem şi noi în Ucraina. Şi plus că sunt foarte mulţi români, de etnie română, care participă la războiul din Ucraina', a spus Marcel Ciolacu, la Prima News.

El a confirmat că s-a găsit înţelegere la partea ucraineană şi că în acest moment sunt drafturi pregătite pentru acest lucru 'de modificări legislative'. 'În oglindă aceleaşi drepturi care sunt în România trebuie să fie şi pe teritoriul Ucrainei, în ceea ce priveşte minorităţile. Mai mult, limba moldovenească să nu mai existe, fiindcă ea n-a existat niciodată. Este o invenţie a Federaţiei Ruse, mai ales pentru Basarabia, pentru cetăţenii români de pe teritoriul Basarabiei, ca să nu se mai numească români, să se numească moldoveni', a arătat Ciolacu.

Referitor la drepturile religioase ale românilor din Ucraina, premierul a menţionat că există un dialog şi pe acest subiect. 'Am avut şi această abordare a preluat consilierul de stat domnul Olinici (Ciprian Olinici - secretar de stat pentru Culte). Are un dialog din acest moment şi cu partea ucraineană. Acolo s-a rupt biserica de Patriarhia din Rusia. E un lucru mult mai complex, dar încercăm să le aşezăm', a transmis Marcel Ciolacu.

Premierul a mai spus că România este unul dintre susţinătorii aderării la Uniunea Europeană a Ucrainei şi a Republicii Moldova şi că există, şi în acest context, negocieri şi 'solicitări îndreptăţite ale statelor vecine'. Întrebat în ce constă angajamentul României în parteneriatul strategic anunţat în timpul vizitei preşedintelui Zelenski în ţara noastră, premierul a arătat că este atributul constituţional al şefului statului de a iniţia şi de a semna parteneriate strategice, conform Constituţiei, şi că acesta trebuie să ofere informaţii.

'Am avut anumite discuţii cu preşedintele Zelenski în ceea ce priveşte acest parteneriat strategic. El a fost propus în timpul vizitei şi creionat în timpul vizitei şi presupun că o să vorbesc mai multe şi cu domnia sa şi când voi merge la Kiev şi cu primul-ministru Denys Shmyhal. Deci, nu sunt eu în măsură de a detalia. (...)

El este declanşat, în momentul acesta sunt negocierile dintre Preşedinţia României şi a Ucrainei şi sunt ferm convins că în perioada următoare se va şti', a adăugat Ciolacu. Răspunzând unei întrebări, premierul a mai spus că 'este o exclusă o navigaţie pe canalul Bîstroe în scopuri comerciale, în acest moment' şi a precizat că va avea discuţii şi la Kiev cu preşedintele Zelenski despre tranzitul cerealelor ucrainene. 'Sper ca la Kiev, şi am şi spus preşedintelui Zelenski când a venit, că e mult prea axat acest tranzit al cerealelor pe zona rutieră şi avem soluţii mult mai bune pe zona feroviară şi pe Dunăre şi cred că vom veni cu foarte multe lămuriri şi cu o altă abordare', a precizat Ciolacu.

Referitor la informaţiile că preşedintele Zelenski şi-a anulat discursul pe care ar fi trebuit să îl ţină în Parlamentul României, Marcel Ciolacu a menţionat că acesta i-a spus că nu a avut planificat un astfel de discurs.

'Eu l-am întrebat pe preşedintele Zelenski şi mi-a zis că nu a avut de la început planificat un discurs în Parlamentul României. Eu fiind între persoanele care mi-aş fi dorit să aibă un discurs în Parlamentul României, şi a zis că nu a avut (planificat - n.r.) (...) Eu îmi făcusem programul astfel încât să merg la Parlament, dar pe urmă, de dimineaţă, am fost anunţat că preşedintele Zelenski nu doreşte să aibă un discurs în Parlament. (...) Poate a fost intenţia noastră, a românilor şi nu se închisese un acord cu partea ucraineană. Nu cred că un preşedinte al oricărui stat poate fi împiedicat de către o persoană să nu aibă un discurs în Parlamentul României', a conchis Ciolacu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel