Cutremurul din Italia, care a pus la pământ orașe, macină gândurile politicienilor români, care se tem de o catastrofă în țara noastră.
"Un posibil cutremur mare în România nu-i așteaptă pe domnii președinte Klaus Iohannis și prim-ministru Dacian Cioloș să vină din concediu. Dumnezeu cu mila! Mă așteptam ca măcar acum, după catastrofa din Italia, domnul Iohannis să convoace CSAT pentru a aproba imediat o strategie de salvare națională, de reconstrucție a imobilelor cu rezistență precară. Banii ar veni de la Uniunea Europeană și ar asigura imediat sute de mii de locuri de muncă", a afirmat inginerul constructor Marius Marinescu pentru dcnews.ro.
Fostul senator a continuat: "În București, din cele circa 16.200 de blocuri, jumătate trebuie consolidate, pentru că au fost construite înainte de seismul din martie 1977, când nomenclatorul prevedea maximum de rezistență de până la 7 pe scara Richter. După catastrofa din 1977, s-a înființat Institutul de Fizică a Pământului, iar normativul pentru rezistență a fost ridicat pentru blocuri la 8 pe scara Richter, iar la imobile publice la 9 pe scara Richter".
[citeste si]
Marius Marinescu este de părere că oricând Bucureștiul poate fi pus la pământ de un cutremur.
"Ce s-a întâmplat în Italia în orașul Amatrice se poate întâmpla oricând în București și în țară. Istoria se poate repeta oricând. În urma de seismului de 7,4 pe Richter din 1940, au murit peste o mie de oameni, a căzut cel mai înalt bloc, Carlton, și peste 50% din imobilele din București au fost distruse complet, respectiv 55.000. În urma cutremurului din 4 martie 1977, de 7,2 pe scara Richter, aproximativ 1.500 de oameni au murit, 11.000 au fost răniți, 35.000 de clădiri au fost avariate, iar orașul Zimnicea a devenit o ruină, autoritățile se rezumă să ne învețe cum să ne pregătim pentru un mare cutremur: să ne aprovizionăm pentru trei zile cu apă și alimente, în caz de seism să ne adăpostim sub masă sau sub grindă și să nu coborâm pe scări. Mai rămâne să ne spună să aprindem preventiv și câte o lumânare. Din păcate, riscăm ca o mare metropolă de dimensiunile Capitalei să se transforme, în urma unui mare cutremur, într-o necropolă", a conchis inginerul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu