Ministrul Justiției face propuneri inedite pentru ca România să nu mai ajungă să fie condamnată la CEDO din cauza situației din penitenciare.
”Doamna ministru Prună a avut două moțiuni, dintre care una nu a fost votată. Ambele au vizat nu ceea ce a făcut sau nu a făcut, ci ceea ce a declarat. Eu consider că pentru un ministru e mai important să-și asume niște fapte și nu să fie pedepsit pentru declarații. În primul rând, cred că e pentru prima dată când un ministru al justiției abordează într-un mod frontal, inclusiv public problema situației din penitenciare, până acum s-a făcut mai mult sau mai puțin, dar s-a cam pus sub preș problema aceasta și de opt ani de zile încoace se tot promite, pentru că avem condamnări la CEDO de câțiva ani. Problema a tot fost pusă sub preș, s-au tot făcut promisiuni. Am abordat frontal aceste lucruri, o să punem bani în buget pentru investiții, dar e clar că problemele nu pot fi rezolvate într-un an, doi. Discuțiile din ultimele luni pe care doamna ministru le-a avut cu cei de la CEDO tocmai asta încearcă, să găsească soluții altele decât despăgubiri în bani, vom veni probabil cu niște măsuri. Doamna ministru a declarat deja despre despăgubiri în natură pentru a compensa cumva condițiile proaste din penitenciare și pentru a încerca să reducem și chiar să eliminăm condamnările la CEDO. În perioada imediat următoare, doamna ministru o să vină cu propunerea” a spus Dacian Cioloș, la Realitatea TV.
Ce presupun ”despăgubirile în natură”
Despăgubirile în natură sunt recursuri compensatorii, după cum spunea ministrul Justiției.
Raluca Prună declara că ”nu exclud niciun fel de măsură, pot fi amnistieri, pot fi graţieri, pot fi, de pildă, aşa-numitele recursuri compensatorii în care, dacă se constată că îţi execuţi pedeapsa în condiţii precare, cum a făcut Italia, la 10 zile de executare a pedepsei în condiţii de precaritate primeşti o zi liberă, dar toate aceste lucruri trebuie analizate”.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News