Ciolomada, rețeta inedită pentru iarnă

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Andrea Piacquadio)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Andrea Piacquadio)

Ciolomada este o rețetă perfectă pentru sezonul rece care va urma. Iată cum se prepară...

Ingrediente

3 kg castraveţi
2 kg ardei graşi (cât mai coloraţi)
2 kg gogonele
1 kg ceapă
1 varza mică (cca 1 kg)
1/2 kg zahăr
1/2 l oţet
3 linguri sare
1 pliculeţ conservant (opţional)

Cum se prepară

Toate legumele se toacă mărunt, iar varza se taie fideluta subţire. Se amestecă cu restul ingredientelor şi se lasa să stea 1 zi. Se amestecă de câteva ori în acest timp. Legumele vor lăsa suficient lichid astfel încât după o zi să fie acoperite de el şi să le puteţi pune în borcane, potrivit e-retete.ro. Dacă aţi pus conservant, se pune ciolomada în borcane curate şi se capsează. Dacă nu vreţi să puneţi pliculeţul de conservant, borcanele se pun în cuptor cca 20 min la 200C pentru sterilizare. Apoi se umplu cu ciolomada, se capsează şi se fierb într-o oală (apa să ajungă până sub capac) cam 5-10 minute.

BONUS: Cum se face zacusca de vinete

Ingrediente

2.5 kg ceapă roşie
3 kg ardei kapia
6 kg vinete
1 l bulion
500 ml ulei
2 foi dafin
1 linguriţă bicarbonat de sodiu
sare şi piper după gust.

Cum se prepară

Mai întâi de toate coacem vinetele şi ardeii kapia pe plită sau în cuptorul încins, apoi le curăţăm de pielițe şi le lăsăm bine la scurs. Pregătim borcanele şi capacele noi astfel: le spălăm bine cu detergent, le limpezim şi le sterilizăm în cuptor timp de 25 minute la 200 grade, potrivit reteteculinare.com.

Curăţăm ceapa şi o dăm prin maşina de tocat carne sau o tocăm cu robotul de bucătărie. Punem o oală sau un ceaun mare pe foc. Punem ceapa în ceaun, adăugăm puţină sare şi o lăsăm să scadă la foc moderat, amestecând din când în când ca să nu se prindă de fund.

Între timp, dăm ardeii curăţaţi de pielițe, seminţe şi scurşi prin maşina de tocat carne sau îi tocăm cu robotul de bucătărie. Când ceapa s-a călit bine şi a scăzut bine iar ea devine translucidă, adăugăm ardeii, punem puţină sare, frunzele de dafin şi uleiul, continuăm fierberea încă 25 – 30 minute la foc moderat, amestecând din când în când.

După ce au trecut şi cele 30 de minute, adăugăm bulionul, lăsăm să fiarbă 15 minute, apoi adăugăm vinetele tocate şi ele mărunt. Fierbem zacusca timp de 15 minute, amestecând încontinuu pentru a nu se prinde de fund. Potrivim zacusca la gust cu sare şi piper, adăugăm 1 linguriţă de bicarbonat de sodiu și apoi o lăsăm să mai fiarbă încă 30 minute. Zacusca este gata în momentul în care uleiul iese la suparafata şi compoziţia este omogenă şi s-a îngroşat.

Zacusca o punem fierbinte în borcane. Cum am umplut un borcan, îi punem capacul și apoi îl întoarcem cu fundul în sus. Repetăm până umplem toate borcanele. După ce am umplut toate borcanele, le lăsăm aşa 15 minute întoarse cu fundul în sus.

Între timp, pornim cuptorul la 200 grade. Punem într-o tavă un prosop de bucătărie şi punem apă caldă uşor fierbinte în tavă. Apoi, întoarcem borcanele cu gura în sus şi le punem în tava cu apă. Băgăm tava în cuptor pentru 45 minute. După cele 45 de minute în cuptor, scoatem borcanele şi le punem în culcuş de pături pentru a se răcii încet. Se ţin cam două zile în culcuşul de pături bine acoperite, apoi se pun pe raftul din cămară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel