Iată cum se prepară un "comfort food" românes, absolut delicios!
Acest preparat savuros merge de minune în zilele reci de iarnă! Ciorba cu ouă întregi se servește caldă, alături de pâine proaspătă sau ardei iute. Poți adăuga și o lingură de smântână pentru un gust mai cremos.
4 ouă întregi
1 ceapă medie
1 morcov
1 rădăcină de pătrunjel sau țelină (opțional)
1 ardei gras (opțional)
3-4 roșii sau 200 ml de suc de roșii
2-3 linguri de ulei
1,5-2 litri de apă sau supă de legume
200 ml borș (sau zeamă de lămâie pentru acrit)
1 legătură de leuștean sau pătrunjel proaspăt
sare și piper, după gust
Curăță ceapa, morcovul și rădăcina de pătrunjel/țelină. Taie ceapa mărunt și dă morcovul pe răzătoarea mare. Rădăcina de pătrunjel/țelină poate fi tăiată cubulețe mici sau tot pe răzătoare. Dacă folosești ardei gras, taie-l în cubulețe.
Într-o oală mare încinge uleiul. Adaugă ceapa și călește-o până devine translucidă. Adaugă morcovul, rădăcina de pătrunjel/țelină și ardeiul. Continuă să călești timp de 3-4 minute, amestecând des.
Toarnă apă fierbinte sau supă de legume peste legume și lasă să fiarbă la foc mediu timp de 15-20 de minute, până când legumele sunt aproape fierte.
Dacă folosești roșii proaspete, decojește-le și toacă-le mărunt. Adaugă-le în oală împreună cu sucul de roșii (dacă este cazul) și mai lasă ciorba să fiarbă încă 5 minute.
Sparge ouăle pe rând, direct în ciorbă. Fă acest lucru cu grijă, pentru a păstra gălbenușul întreg. Lasă ouăle să fiarbă în ciorbă timp de 4-5 minute, până când albușul este gătit dar gălbenușul rămâne ușor moale (sau mai mult, dacă preferi).
Adaugă borșul fiert separat sau zeama de lămâie, după gust. Lasă să mai fiarbă 2-3 minute.
Potrivește de sare și piper. Oprește focul și presară deasupra leușteanul sau pătrunjelul tocat mărunt.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci