Ciorbă de burtă cu smântână. Rețeta clasică

Sursa foto: Facebook Izabella Popa
Sursa foto: Facebook Izabella Popa

Ai vrea să mănânci o ciorbă gustoasă cum nu ai mai mâncat de mult? Poți încerca rețeta clasică de ciorbă de burtă cu smântână.

Alegeri prezidentiale 2024

Ingrediente

 1 kg burtă de vită prefiartă
 1 bucata rasol de vită
 2 cepe mari
 1 țelină
 2 morcovi
 1 ardei gras
 5 ouă
 300 ml smântână
 1 căpăţână usturoi
 sare grunjoasă
 piper negru măcinat și boabe
 oțet de mere
 2-3 fire pătrunjel

Cum se prepară

Se spală bine burta în câteva ape şi apoi se pune la fiert împreună cu rasolul de vită. Când începe să facă spumă, se curăţă cu spumiera. După ce s-a limpezit zeama, oala se acoperă cu un capac şi se lasă să fiarbă la foc mic, potrivit retete.unica.ro. Ciorba de burtă este indicat să fiarbă la foc mic, ca să nu scadă. Între timp, se curăţă zarzavaturile, se spală şi se adaugă în ciorbă, împreună cu câteva boabe de piper şi sare.

Separat, se curăţă usturoiul, se spală şi se pisează. Apoi se bat ouăle bine, se amestecă cu sare şi piper măcinat și cu crema de usturoi. După ce au fiert burta şi rasolul de vită, se scot din oală împreună cu legumele şi se lasă să se răcorească. Se opreşte un morcov pentru ornat, iar burta şi carnea de pe rasol se taie fâşii subţiri. Se pun în ciorbă şi se mai lasă să clocotească 5 minute.

Focul se opreşte şi se toarnă compoziţia de ouă şi smântână, amestecându-se ca să nu se formeze cocoloaşe. Se adaugă oţet şi ciorba de burtă cu smântână se ornează cu morcovi şi pătrunjel. Când o servești, poți adăuga un surplus de smântână, dacă preferi. Servește-o caldă și bucură-te de gustul savuros.

Vezi și: Ciorbă țărănească de pasăre. Rețeta veche din 1955

BONUS: Ciorbă de perişoare

Ingrediente

- 3 morcovi
- 1 lingura făină
- 100 g orez bob rotund
- 1 ceapă
- 600 g carne tocată

Pentru perişoare 

- 1 litru zeamă de varză sau castraveţi în saramură
- 2 roşii în bulion
- 2 linguri ulei
- 1 ceapă
- 1 ardei gras verde
- 1/2 ţelină mică
- 1 rădăcină pătrunjel
- praf de sare
- 2 ouă
- 1/2 legătură pătrunjel

Cum se prepară

Toate zarzavaturile pentru ciorba de perișoare se curăţă, se toacă mărunt sau se trec prin răzătoare. Se pun la călit în oala în care va fierbe ciorba. După ce s-au înmuiat, se pun la fiert în apă cu sare, potrivit retete.unica.ro.

Între timp, pentru perişoare se amestecă toate ingredientele. Se pune la călit ceapa, apoi se adaugă orezul (prefiert). Se lasă pentru un minut pe foc, după care se adaugă apă și se lasă să clocotească pentru câteva minute. Carnea tocată se amestecă cu orezul, oul, verdețurile tocate, sare și piper. Apoi, între palmele umezite se formează mici perişoare.

Odată ce legumele sunt fierte, se pun perişoarele una câte una, cu grijă şi zeama cu care se acreşte. Se lasă la fiert aproximativ 10 minute până ce perişoarele se ridică la suprafaţă. Ciorba de perişoare se gustă de sărat şi acru, se trage de pe foc şi se pune pătrunjelul fin tocat.

Dacă ciorba a ieșit prea acră, o poți repara adăugând ingrediente dulci, smântână lichidă sau puțin bicarbonat de sodiu. Pentru un plus de aromă, în ciorba de perișoare poți adăuga și un ardei iute tocat mărunt, chiar de la începutul gătirii.

Vezi și: Kladkaka, prăjitura iubită de suedezi. O explozie de ciocolată - Rețeta

Putinka, desertul preferat al grecilor. Rețeta senzațională care te cucerește pe loc

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel