Ciorba de burtă se numără printre preparatele tradiționale de la noi. Dacă ți-e poftă de o porție zdravănă și delicioasă, iată rețeta.
Ingrediente
- 1 kg burtă de vită
- 1 os de vită
- 2 morcovi
- 1 gulie
- 2 rădăcini pătrunjel
- 1 ţelină mică
- 1 lingură piper boabe
- 2 foi dafin
- 1/2 ardei roşu
- 1 ardei iute
- 400 g smântână
- 6 căţei de usturoi
- 4 linguri sare grunjoasă
- 2 linguri ulei
- 7 linguri oţet pentru spălat burta
Vezi și: Ciorbă de potroace. Rețeta tradițională a lui Radu Anton Roman
Cum se prepară ciorba de burtă
Taie burta bucăţele mici, astfel încât să poată fi uşor de luat cu lingura. Spal-o în cinci ape în care adaugă câte o lingură de oţet și apoi pune-o într-o strecurătoare şi freac-o bine cu două linguri de sare grunjoasă, potrivit retete.unica.ro. Spal-o sub un jet de apă, după care pune-o într-un bol cu apă rece şi cu două linguri de oţet. Las-o să stea o oră.
Între timp, curăţă gulia, pătrunjelul, ţelina şi un morcov. Pune-le la fiert în patru litri de apă, alături de dafin, piper şi osul de vită. Lasă să fiarbă aproximativ o oră, după care strecoara supa obţinută. Curăţă celălat morcov şi ardeiul şi dă-i pe răzătoare. Spală bine oala şi pune în ea două linguri de ulei. Căleşte morcovul şi ardeiul răzuit pentru circa cinci minute. Apoi toarnă peste ei supa strecurată şi două linguri de sare.
Pune şi burta şi ardeiul iute tăiat rondele. Lasă să fiarbă la foc mediu, pentru 40 de minute, până când bucăţelele de burtă s-au înmuiat bine. Pune smântâna într-un bol şi dizolv-o cu cinci polonice de ciorbă fierbinte. Toarn-o încet în oala cu ciorbă şi amestecă uşor, astfel încât să nu se brânzească. Curăţă şi căţeii de usturoi, zdrobește-i cu podul palmei şi pune-i în ciorbă. Lasă să fiarbă cinci minute, după care ia de pe foc.
Vezi și: Ciorbă de văcuță. Rețeta clasică
BONUS: Ciorbă Tarhana. Rețeta turcească tradițională
Ingrediente
6 linguri tarhana
1 ceaşcă apă
4 linguri roşii zdrobite
6 ceşti supă de pui
3 linguri unt
mentă proaspătă, tocată
Cum se prepară
Se înmoaie tarhanaua în ½ ceaşcă apă și se lasă să stea 2 ore, până de dizolvă. Se toarnă într-un vas înalt, în care se adaugă restul ingredientelor. Roşiile trebuie decojite. Se amestecă constant, la foc mic, fiind o supă cremă. Pentru o consistenţă mai mult sau mai puţin densă, se adaugă apă, după preferinţe, se sărează. Se pune în boluri mici, se presară mentă proaspătă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News