Ciorbă de fasole cu costiță afumată. Rețete din 1955

Sursa foto: captură video YouTube Little Christiana
Sursa foto: captură video YouTube Little Christiana

Astăzi, îți propunem rețeta de ciorbă de fasole cu costiță afumată. Iată rețeta din 1955...

Ingrediente

- 2 pahare fasole boabe albă
- 100-200 g costiță afumată
- 4 cepe
- 2 morcovi
- 2 bucăți păstârnac
- 2 linguri bulion
- 1 legătură verdeață (mărar și pătrunjel)
- puțin tarhon
- 1 linguriță sare
- puțin ulei

Cum se prepară

Se pune la fiert fasolea în apă rece (fasolea trebuie pusă la înmuiat în apă cu o seară înainte), iar când fasolea începe să fiarbă, se schimbă apa în care fierbe cu o altă apă încălzită. Se curăță, se spală și se taie mărunt morcovii, păstârnacul și ceapa, potrivit reteteistorice.ro.

Când fasolea începe să fiarbă în a doua apă, se adaugă zarzavatul și ceapa. Se rumenește în puțin ulei (încins) costița afumată tăiată feliuțe, se stinge cu bulion și puțină apă și se toarnă peste fasole, continuându-se fierberea.

Spre final, se adaugă tarhonul mărunțit. Când ciorba este gata, se potrivește de sare și se adaugă verdeața tocată mărunt (mărar și pătrunjel). Se servește.

BONUS: Plăcintă americană cu mere. Rețeta din 1796

Ingrediente pentru aluat:

- 2 1/2 căni (300 g) făină albă
- 1 linguriță sare
- 1 cană (225 g) unt rece, tăiat cubulețe
- 1/4 până la 1/2 cană (60-120 ml) apă rece

Ingrediente pentru umplutură:

- 8 mere medii, decojite, curățate de sâmburi și tăiate felii subțiri
- 3/4 cană (150 g) zahăr
- 2 linguri făină
- 1 linguriță scorțișoară măcinată
- 1/4 linguriță nucșoară măcinată
- 1 lingură suc de lămâie
- 1 lingură unt

Cum se prepară

Într-un bol mare, amestecați făina și sarea. Adăugați untul rece și folosiți un tăietor de aluat sau două cuțite pentru a tăia untul în făină până când amestecul seamănă cu pesmetul gros. Adăugați treptat apa rece, câte o lingură odată, amestecând până când aluatul începe să se formeze. Nu frământați prea mult. Împărțiți aluatul în două bile, aplatizați-le ușor și înveliți-le în folie de plastic. Refrigerați cel puțin 1 oră.

 Într-un alt bol, combinați feliile de mere, zahărul, făina, scorțișoara, nucșoara și sucul de lămâie. Amestecați bine pentru a acoperi uniform merele cu amestecul de condimente și zahăr.

Preîncălziți cuptorul la 220°C (425°F). Pe o suprafață ușor înfăinată, întindeți una dintre bilele de aluat într-un cerc suficient de mare pentru a acoperi baza și marginile unei tăvi de plăcintă de 9 23 cm.

Așezați aluatul în tavă. Turnați umplutura de mere în crustă și presărați bucățelele de unt deasupra. Întindeți cealaltă bilă de aluat și acoperiți plăcinta. Tăiați excesul de aluat și ciupiți marginile pentru a sigila plăcinta. Faceți câteva tăieturi mici în partea de sus a aluatului pentru a permite aburului să iasă. Coaceți plăcinta în cuptorul preîncălzit timp de 45-50 de minute, sau până când crusta este aurie și umplutura fierbe.

Lăsați plăcinta să se răcească cel puțin 2 ore înainte de a o tăia, pentru a permite umpluturii să se stabilizeze. Serviți plăcinta caldă sau la temperatura camerei, eventual cu o lingură de înghețată de vanilie.

Această rețetă tradițională de plăcintă cu mere reflectă simplitatea și gustul autentic al bucătăriei americane din secolul al XVIII-lea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel