Dacă ți-e poftă de o ciorbă delicioasă, dar ții post în această perioadă
Ingrediente
2 buc morcovi
1 buc rădăcină de pătrunjel
1 legătură pătrunjel
1 buc păstârnac
2 buc ceapă
1 buc ardei gras
50 gr soia granule
50 gr orez
2 linguri făină
2 linguri seminţe de in
2 linguri fulgi de ovăz
20 ml ulei de floarea soarelui
după gust sare
1.5 l apă
după gust piper
Cum se prepară
Se taie cubuleţe morcovii, rădăcina de pătrunjel şi păstarnacul şi se pun într-o oală la călit în ulei de floarea soarelui. Se condimentează cu sare şi piper după gust, apoi se adaugă apă (1,5 litri). Pe urmă, se adaugă o ceapă întreagă, ardeiul tăiat mare şi jumătate de legătură de pătrunjel. Se lasă la foc mediu până sunt fierte toate legumele, apoi se strecoară şi se păstrează doar morcovii (după preferinţe, se pot păstra şi celelalte legume), potrivit gatesc.ro.
Pentru perişoare: Se taie o ceapă mărunt şi se pune la călit în ulei de floarea soarelui. După ce este călită, se adaugă orezul şi granulele de soia (fierte în prealabil) şi se mai lasă la foc circa 5 minute. Apoi se adaugă făina, seminţele de in şi fulgii de ovăz (ambele măcinate în prealabil cu o râşniţă). Se amestecă bine şi se adaugă sare şi piper după gust. Se lasă la răcit, apoi se formează biluţe şi se pun la fiert în apă cu sare la foc mic. La final, se adaugă în supă.
Se serveşte cu pătrunjel proaspăt tocat. Opțional, se poate acri cu borş sau lămâie.
Ingrediente
- 1 varză albă medie (între 1 și 2 kg);
- 1-2 ardei grași;
- 1-2 cepe albe medii;
- 1-2 roșii medii;
- 2-3 linguri de sos de roșii;
- ulei, sare, piper - după gust;
- opțional, ingredientul secret: boia afumată.
Cum se prepară
Toacă ardeii și ceapa. Pune-i la călit în puțin ulei, la foc mic spre mediu, într-un vas mai mare. Când s-au mai înmuiat, asezonează cu sare și piper și adaugă roșia tăiată cubulețe. Între timp, spală și toacă varza solzișori nu foarte mărunți, potrivit retete.unica.ro. Acesta este secretul pentru cea mai bună varză călită de post.
După 2-3 minute de când ai pus și roșia la călit, adaugă și pasta de tomate. Amestecă, pune și un praf de boia afumată dacă îți este pe plac, pune capacul și lasă la foc mic. Pune și varza tocată în vasul în care călești legumele și amestecă ușor. Dacă nu încape toată din prima, pune cât încape și, pe măsură ce se înmoaie, mai adaugă din când în când.
Lasă varza la călit la foc mic, amestecând cam din 10 în 10 minute, și – important! – acoperită cu capac, ca să nu se ardă și să lase singură zeamă. Spre final, pentru un plus de aromă, poți adăuga și alte condimente precum: cimbru sau frunză de dafin.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News