Ciorbă de ștevie pe pirostrii. Gustul vremurilor de altădată

Foto cu caracter ilustrativ Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ Pixabay

Ciorba de ştevie făcută pe pirostrii este un preparat gustos, savuros şi răcoritor, cu un gust aparte, ce aduce aminte de copilărie, de viaţa la ţară.

Alegeri prezidentiale 2024

Sunt însă câteva secrete pe care trebuie să le ştii, dacă vrei să faci cea mai gustoasă ciorbă de ștevie. Doamna Irina din satul Izvoru, comuna Gogoşari, judeţul Giurgiu, este o gospodină desăvârşită, la care poţi găsi cele mai bune preparate de post specifice perioadei dinaintea sărbătorilor de Paşte. Femeia, în vârstă de 65 de ani, a crescut cu ceea ce i-a oferit natura şi a învăţat să mănânce sănătos. Gospodina și-a spus secretele din bucătărie.

Cum alegi frunzele de ștevie



În primul rând, în coşuleţul împletit din nuiele de salcie care nu îmi lipseşte din gospodărie atunci când merg să culeg plante sau legume adunăm aproximativ o sută de frunze de ştevie mai tinere, nu din cele bătrâne şi cu nervurile groase, pentru că vor fi aţoase, apoi le spălăm bine în câteva ape şi le punem la scurs pe un şervet din bumbac. Între timp pregătim legumele pentru ciorbă şi tăiem cubuleţe două cepe, doi morcovi, un păstârnac şi o ţelină. Eu fac ciorba de ştevie şi acum aşa cum o făceau mama şi bunica mea, respectiv într-un ceaun pus la foc din lemne, pe pirostrii., a mărturisit doamna Irina, potrivit Agerpres.

Prin urmare - continuă ea să ne dezvăluie reţeta - toate legumele tocate le punem la călit în ceaunul în care am pus câteva linguri de ulei. Când totul capătă o uşoară culoare aurie adăugăm două linguri de orez şi două căni cu apă şi lăsăm la fiert.

Când legumele şi orezul sunt aproape fierte adăugăm o cană de sos de roşii făcut tot de mine, toamna, în gospodărie, şi frunzele de ştevie pe care întâi le-am opărit cu apă fiartă, le-am scurs şi le-am tocat la o grosime de un centimetru pe un tocător din lemn. După ce am adăugat şi ştevia punem un litru de borş făcut în gospodărie din maia şi cu apă proaspătă din fântână şi mai lăsăm la fiert câteva minute, menţionează aceasta.

Cum se servește ciorba de ștevie



La final, adăugăm câteva fire de leuştean şi de pătrunjel tocate mărunt şi după încă un minut de fiert luăm ceaunul de pe foc pentru ca leuşteanul şi pătrunjelul să îşi păstreze aromele, adaugă tanti Irina.

"Cea mai bună ciorbă de ştevie este cea servită în strachină smălţuită din lut şi cu o lingură de mămăligă caldă alături.", mai spune femeia.

Ciorba se poate mânca atât caldă, cât şi rece, după preferinţă, fiind la fel de gustoasă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel