Dacă ți-e poftă de o ciorbă delicioasă, îți recomandăm această rețetă din 1938.
Ingrediente
500 g carne de viţel
2 l apă
sare
1 rădăcina pătrunjel
1 morcov
2 cartofi
1 gălbenuş
2-3 linguri smântână
zeamă de lămâie după gust
pătrunjel verde
Cum se prepară
Carnea de viţel (fără pielițe) se taie cubuleţe şi se pune la fiert în apă cu puţină sare. Rădăcina de pătrunjel, morcovul şi cartofii se curăţă de coajă, se spală bine şi se dau printr-o răzătoarea fină, potrivit reteteistorice.ro. Când carnea de viţel fierbe, se ia bine spuma formată şi se adaugă zarzavatul şi cartofii, toate răzuite fin, continuându-se fierberea
Separat, într-un castron se bate bine gălbenuşul cu smântână şi zeamă de lămâie (după gust), adăugând puţin câte puţin zeama din ciorbă, până când compoziţia devine destul de lichidă. Când ciorba este gata (totul este bine fiert), se ia oala de pe foc şi, după câteva minute, se adaugă compoziţia de gălbenuşuri, puţin câte puţin, amestecând permanent. Se adaugă şi pătrunjelul verde tocat fin şi se serveşte ciorba.
Vezi și: Rețeta veche de pilaf. Datează de la 1949
BONUS: Chiftele prăjite. Rețeta veche de la 1935
Ingrediente
1 kg carne de vită
500 g carne de porc
puțină slănină, dacă carnea nu e suficient de grasă
3 cepe
2 felii pâine
2 legături pătrunjel
3 ouă
sare
piper
puțină făină
unt sau untură pentru prăjit chiftelele
Cum se prepară
Ceapa tăiată solzișori se rumenește ușor. Pâinea se înmoaie în supă de carne sau în apă și se stoarce bine. Se dau prin mașina de tocat: carnea, puțină slănină dacă carnea nu e suficient de grasă, ceapa prăjită, pâinea înmuiată și stoarsă bine și pătrunjelul, potrivit reteteistorice.ro.
Se adaugă tocăturii ouăle, se pune sare, piper și se amestecă bine. Se formează în mână chifteluțe, se dau prin făină și se prăjesc în unt sau în untură.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu