Ciorbă dulce? da! Cu fructe! Iată cum se prepară!
Ciorba dulce cu mere este o rețetă tradițională aromată și savuroasă, potrivită pentru iubitorii gusturilor dulci. Se pregătea în anii 1800 în marile case boierești. Era considerată desert, dar mulți o mâncau și ca fel principal. Este amintită deseori și în literatura britanică.
E mai mult o supă cremă decât ciorbă. Dar românii din trecut o numeau ciorbă, și asta pentru că o mai subțiau cu apă și o acreau cu lămâie, după gust.
Rețeta a fps în timp readaptată iar astăzi seamănă mai mult cu un piure de mere pentru bebeluși, cu mici diferențe.
Iată cum se prepară:
5-6 mere potrivite (de preferat soiuri dulci-acrișoare)
1 litru de apă
1 lingură de zahăr
1 baton de scorțișoară (sau 1 linguriță scorțișoară măcinată)
1 linguriță de coajă de lămâie (opțional)
200 ml smântână sau lapte, pentru o textură mai cremoasă
1 lingură de făină sau amidon pentru îngroșare
*lămâie (dacă o preferi mai acrișoară) și apă dacă vrei s-o diluezi
Curăță merele de coajă și taie-le în cuburi sau felii subțiri. Într-o oală pune apa la fiert împreună cu zahărul și scorțișoara. Când apa începe să fiarbă adaugă merele și lasă-le să fiarbă până se înmoaie ușor.
Separat, amestecă smântâna cu făina (sau amidonul) și puțină apă rece, pentru a forma o cremă fără cocoloașe. Adaugă amestecul în oala cu mere și lasă să mai fiarbă câteva minute, amestecând continuu până ciorba se îngroașă ușor. Potrivește gustul cu scorțișoară și, dacă dorești, un praf de coajă de lămâie pentru prospețime.
Se servește fie caldă, fie rece, în funcție de preferințe. Această ciorbă de mere poate fi o surpriză dulce într-un meniu obișnuit sau, după caz, se servește ca atare la fel principal.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News