Plenul reunit al Parlamentului l-a votat, marți, pe Victor Ciorbea în funcția de Avocat al Poporului, dar partidele din Opoziție, PDL, PNL și PPDD au ales să părăsească sala.
Mandatul de Avocat al Poporului durează cinci ani și poate fi reînnoit o singură dată.
În ziua precedentă validării în Parlament, Comisiile Juridice de la Camera Deputaților și de la Senat au avizat, cu 25 de voturi "pentru" și cinci voturi "împotrivă", candidatura lui Ciorbea pentru funcția de Avocat al Poporului. Votul din Comisii a fost secret, cu buletine de vot.
Fostul premier a fost propus pentru acest post de grupurile parlamentare ale PSD din Camera Deputaților și Senat.
PNL a anunțat că-l va susține pe Ciorbea, care la alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012 a fost ales senator din partea USL, ca membru PNL.
Ciorbea a demisionat din Parlament după ce a fost ales în conducerea Autorității de Supraveghere Financiară, funcție la care a renunțat, în favoare unei candidaturi la postul de Avocat al Poporului.
Ciorbea a declarat la audierile din Comisii că a absolvit Facultatea de Drept din Cluj în 1979, fiind singurul şef de promoţie pe ţară din perioada comunistă de la facultăţile de drept şi ştiinţe sociale fără ca în acel moment să fie membru al PCR.
De asemenea, la Facultatea de Drept din Bucureşti a urmat şi cursuri postuniversitare, cu specializarea în drept civil, în sens larg, iar în 1984 a fost admis la doctorat, unde a promovat cu „Summa cum laude".
Fostul premier Ciorbea a mai precizat că cinci ani a fost judecător specializat în cauze civile la Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti, iar patru ani a activat în Direcţia Judiciară pentru Cauze Civile din Parchetul General. Din 1984 şi-a şi început activitatea didactică la Facultatea de Drept din Bucureşti, transferul efectiv realizându-se în 1988, când a fost promovat asistent, apoi lector.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu