Ciorile sunt mai inteligente decât crezi! Un studiu recent a confirmat

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Corvidele familiie din care fac parte, ciorile, corbii, gaițele și coțofenele, sunt cunoscute pentru inteligența lor peste medie. Ciorile sunt cunoscute ca având cea mai bună logică din întreg regnul animal. Iată ce spun cercetătorii!

Studiile experimentale au arătat că ciorile sunt capabile să creeze și să utilizeze instrumente pentru a rezolva o anumită problemă, precum și să înțeleagă și să exploateze semnale digitale, printre alte competențe.

Cercetătorii de la Universitatea din Tübingen, Germania, au descoperit că aceste păsări sunt capabile să înțeleagă și conceptul de recursivitate, despre care anterior se credea că este o abilitate exclusiv umană. Recursivitatea se referă la capacitatea cognitivă de a integra o structură de elemente în alte structuri de același tip, cu o anumită ierarhie. Un exemplu este următoarea propoziție: „Șoarecele pe care îl urmărea pisica a fugit”; propoziția „pe care îl urmărea pisica” este aici încorporată într-o altă propoziție.

O abilitate caracteristică primatelor

În acest experiment, două perechi de simboluri – alese dintre ( ), [ ] și { } – au fost prezentate subiecților umani și animali pe un ecran, într-o ordine aleatorie. Subiecții au fost antrenați să le reordoneze într-o secvență recursivă de „integrare centrală” – cum ar fi { ( ) } sau ( { } ), de exemplu. Dacă reușeau, oamenii primeau aprobare verbală, în timp ce maimuțele primeau o recompensă alimentară.

Cercetătorii le-au prezentat apoi subiecților un set cu totul nou de paranteze și au observat cât de des le aranjau în mod recursiv. În această sarcină, maimuțele au avut performanțe la fel de bune ca și copiii; cu toate acestea, au avut nevoie de o sesiune suplimentară de antrenament.

Inspirați de rezultatele acestei cercetări, cercetătorii de la Universitatea din Tübingen au încercat să efectueze un experiment similar pe ciori. Aceste păsări au demonstrat în mod repetat o cogniție complexă prin utilizarea elaborată a instrumentelor, raționament analogic și competență numerică.

„În calitate de păsări cântătoare, abilitățile lor de comunicare vocală prezintă paralele interesante cu vorbirea umană, cum ar fi indicii acustice complexe, perioade de învățare sensibile, nevoia de feedback auditiv, abilități elaborate de producție vocală și învățare socială”, notează cercetătorii în Science Advances.

Păsările au fost antrenate cu două seturi de simboluri: < [ ] > și [ ( ) ]. În cadrul testelor, perechile < > și ( ) au fost apoi prezentate împreună. Rezultatul a fost că nu numai că ciorile au furnizat mai puține răspunsuri de tip încrucișat, dar aproape întotdeauna au furnizat structura: < ( ) >. Această descoperire ridică întrebarea de ce ciorile (și posibil alte animale capabile de recursivitate) ar putea folosi această abilitate. O ipoteză este că animalele ar putea folosi recursivitatea pentru a reprezenta relațiile din cadrul grupurilor lor sociale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel