Ciprian Ciucu este deranjat de atitudinea primarului general față de cetățenii din Sectorul 6. De cealaltă parte Nicușor Dan dorește transplantarea unor arbori care ar trebui să dispară pentru lărgirea drumului Valea Largă, însă nu emite aviz pentru acest lucru.
Update:
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, susţine varianta transplantării a 30-40% dintre arborii care ar trebui defrişaţi în vederea continuării lucrărilor la Drumul Valea Largă, conform Agerpres.
Edilul general a declarat luni seară la B1Tv că demersurile pentru realizarea drumului respectiv au început în urmă cu un an şi jumătate iar Consiliul General al Capitalei a aprobat realizarea exproprierilor.
"O primă etapă a fost exproprierea, care a trecut prin Consiliul General. (...) După aceea a fost o autorizaţie de construire pentru şosea, pe care tot noi am dat-o. Şi această autorizaţie de construire prevede că pe partea pe care se extinde această şosea trebuie să dispară nişte copaci. Acum, după ce au venit cei de la Sectorul 6 cu toate actele, colegii mei de la Direcţia de Mediu au făcut o propunere care spune că toţi aceşti aproximativ 400 de copaci să fie tăiaţi. Şi eu nu am fost de acord cu asta, pentru că o parte dintre ei sunt arbori maturi şi în Bucureşti există instrumente cu care poţi să îi scoţi cu tot cu rădăcină, să îi muţi mai departe. Şi e păcat ca o parte dintre ei, de ordinul 30-40% dintre aceşti copaci să fie tăiaţi, pur şi simplu, când pot să fie transplantaţi", a spus el.
Nicuşor Dan a afirmat că Primăria va susţine şi în alte cazuri această metodă "mai prietenoasă cu natura", atunci când o lucrare de infrastructură va necesita defrişări. El a subliniat că pentru implementarea acestei metode este necesară o maşină specială, care poate muta chiar 20 de arbori într-o singură zi.
"Dacă arborii sunt în aceeaşi locaţie, cum este este cazul nostru - ei sunt întinşi 400 pe un kilometru şi jumătate -, poate să îţi mute 20 de arbori în aceeaşi zi", a spus primarul general.
În ce priveşte posibilitatea ca edilul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, să îşi asume amenzile pentru realizarea unor defrişări fără aviz, Nicuşor Dan a replicat că autoritatea publică trebuie să fie un model pentru cetăţeni.
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, i-a cerut edilului general al Capitalei, Nicuşor Dan, să semneze avizul de defrişare necesar continuării lucrărilor la Drumul Valea Largă, altfel pierzându-se banii din PNDL accesaţi pentru acest proiect, pentru care s-au cheltuit zeci de milioane de lei pe exproprieri.
Ciprian Ciucu şi-a asumat public că pentru fiecare copac defrişat autoritatea locală va planta în compensare zece copaci.
Știrea inițială:
Într-o postare pe Facebook, Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, atrage atenția asupra faptului că Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, dorește transplantarea unor arbori de pe strada Valea Largă, în timp ce nu emite avizul pentru acest lucru sau defrișarea lor:
„Domnul Primar General a răspuns: să transplantăm copacii.
Am o întrebare: câți din cei 100 de copaci pe care i-a defrișat PMB pe Prelungirea Ghencea au fost transplantați de PMB? Vă spun eu, zero. Ne-ați spus să luăm resturile vegetale și le-am distribuit oamenilor ca lemne de foc.
OK, si transplantare, dar să dea o data, pentru Dumnezeu, avizul!!!
Dar ca să îi reinventarieze PMB toți acești arbori va mai dura minim 6 luni! A declarat că va reîntoarce avizul la Direcția de Mediu. Este ca un vis urât, ca în nuvelele lui Franz Kafka.
Trasplantarea nu este o soluție eficientă:
1. Rata de prindere este foarte mică, sub 30%;
2. Costurile sunt foarte mari, și nu există companii specializate pe piață. Am găsit una prin Timișoara, dar nu garantează niciun procent de prindere. Să o contractăm, va dura alte luni.;
3. Valoarea dendrologica a copacilor este scăzută, sunt oțetari, corcoduși, câțiva plopi bătrâni și diferite tufișuri. În esență este vegetație spontană;
4. Transplantarea necesită udare, eventual irigații sau cisterne care să care zilnic apa in următorii doi ani; Deci, costuri f. mari! Eficiență scăzută!
5. NU se face transplantare când copacii sunt în vegetație. Asta înseamnă să așteptăm iarna. Pierdem proiectul, pierdem banii din PNDL;
6. Transplantarea, pentru unii arbori, necesită minim un an de pregătire.
SOLUȚIA ESTE PLANTAREA ÎN COMPENSARE. Pentru acești arbori, de o valoare dendrologică superioară vom avea și garanție!
Mi-am asumat plantarea a 4.000 de arbori în loc de 400. Deci nu se poate spune despre faptul că va fi o problema de mediu.
Pare a fi o șicană. Sau necunoaștere. Sau lipsa contactului cu realitatea. Și, cu siguranță, dublă măsură.
Deci, domnule Primar General, câți dintre cei 100 de arbori pe care i-ați defrișat au fost transplantați?
Dezamăgitor. Primar General... Dacă era de transplantat ceva, asa venea avizul de la Direcția de Mediu! De ce îl reîntoarce? Se substituie specialiștilor“, a scris Ciprian Ciucu pe Facebook.
Anterior, Ciprian Ciucu vorbise despre dezinteresul lui Nicușor Dan față de locuitorii din Sectorul 6, cu precădere din Prelungirea Ghencea, acolo unde se dorește defrișarea copacilor de pe strada Valea Largă pentru lărgirea șoselei:
„Mi se pare absurd să ajungem la astfel de discuții în București, dar asta este situația.
Proiectul prevede deja plantarea a 1200 de copaci de calitate superioară
Proiectul drumului Valea Largă, cu două benzi pe sens, utilități, piste de biciclete, gândit să civilizeze zona și să mai degreveze bd. Prelungirea Ghencea, PREVEDE PLANTAREA a 1.200 de arbori!! S-ar defrișa mai puțin de 400 și s-ar planta de 3 ori mai mulți, de o calitate dendrologică mult superioară. Mi-am asumat public să plantăm mai mult decât prevede proiectul: 10 arbori pentru fiecare copac defrișat. Deci, de 10 ori mai mult, nu doar de 3 ori mai mult. Și cu asta închid orice discuție legată de copaci.
Deși proiectul ne-a costat pana acum (inclusiv exproprieri) zeci de milioane de lei, deși firma care lucrează la utilități ESTE DEJA ÎN TEREN și a lucrat parțial, deși am parcurs TOȚI PAȘII LEGALI corect, deși oamenii din zonă sunt cu noroiul la genunchi, deși acesta arteră ar degreva parțial traficul infernal din Prelungirea Ghencea, deși am făcut nenumărate demersuri administrative dar și politice... Fără niciun răspuns clar, fără nicio justificare, Primarul General nu emite avizul, blocând astfel proiectul.
Răspunsul Primăriei Generale, dat unei televiziuni, este insultător: “Solicitarea se află în analiza Primarului General”. Acum?? În ceasul al 13-lea, dupa ce se lucrează deja la sistemul de apa-canal??? Precizez că avizul a trecut toate etapele interne din PMB după ce de peste 6 luni ne-au tocat cu tot felul de clarificări aberante. Deci, avizul a trecut de Direcția de Mediu din PMB și se află la Cabinetul Primarului General.
Personal l-am sprijinit permanent pe Primarul General și din punct de vedere politic și administrativ. De exemplu, PMB a defrișat în primăvara anului trecut cca. 100 de arbori pentru a fi executat tronsonul 1 din lucrarea de la Prelungirea Ghencea și ne-a solicitat sprijinul. Am ajutat! Deci, pentru propriile proiecte se emit avize de defrișare, pentru proiectele Sectorului 6, nu. Îi atrag atenția Primarului Bucureștiului că în Sectorul 6 locuiesc tot bucureșteni.
Cetățenii din Prelungirea Ghencea (locul în care dl. Primar General și-a lansat campania electorală) și din cartierul Brâncuși sunt ținuți arbitrar în mizerie, PMB blocând un proiect MATUR, bugetat, finanțat din PNDL, gata să fie executat, care ar fi putea fi finalizat în vara anului următor. Sau poate asta este problema, ca noi demonstrăm că se poate face un drum nou, la standarde superioare, în timp ce PMB a încremenit în proiect de 4 ani în ceea ce privește lucrările la bd. Prelungirea Ghencea.
Aceste poziții publice, aceste explicații sunt ultima pârghie pe care o am și au un singur scop: deblocarea proiectului. Nu mă interesează alte chestiuni și interpretări politice.
Fac și apel la susținătorii domniei sale, USR Sector 6 și Initiativa Prelungirea Ghencea să mă sprijine în acest demers și să-i solicite domnului Primar General emiterea avizului!“, a mai scris Ciprian Ciucu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu