Publicitate
Eram gata să cred, după ce a pornit cearta în USL, că Traian Băsescu poate pleca în concediu. Au venit huiduielile de la Țebea. Acestea nu pot fi contrapuse sondajelor care arătau că popularitatea președintelui crește ca din apă, dar incidentul confirmă că puterea acestuia asupra publicului este pe ducă. Cu atât mai aprigă devine lupta pentru succesiune.
Atent să nu-și piardă propria popularitate, Victor Ponta a încercat să evite o confruntare directă cu segmentul de public anti-Roșia Montana. Nu i-a ieșit, ba chiar a încasat două lovituri succesive: de la Traian Băsescu, care l-a acuzat de lașitate, și de la Crin Antonescu, care a speculat momentul. Pornind de la ipoteza că, în politică, dacă încerci să împaci și capra și varza, te vor înjura amândouă, iar în plus te va mușca și lupul de la Cotroceni.
Crin Antonescu a mers tranșant pe mâna protestatarilor, a celor care fac spectacol în Piața Universității, sacrificând voturile celor din zonele miniere. La prima vedere, nu are decât de câștigat, mai ales că propaganda anti-Roșia Montană a aruncat pe piață acuzații de corupție, jaf, sabotarea intereselor țării. Cu alte cuvinte, sloganurile de la show-ul de weekend găsesc cale bătută până la o categorie mult mai largă de public decât hipsterii sau ecologiștii.
Victor Ponta nu mai are, acum, loc de întors. Dacă dispare acest proiect, șansele de a avea performanță economică se apropie vertiginos de zero. Zero investiții, supraviețuire în regim Boc, cu un președinte ostil și un adversar puternic în campania electorală. Cum să reziste, însă, unui șoc electoral administrat de 10.000 de oameni în stradă?
Cred că șansele lui Ponta au crescut după ieșirea minerilor blocați în subteran. Mesajul transmis de ei, dincolo de cuvinte, e disperarea. Milioane de oameni înțeleg și fără pancarte colorate și fără sloganuri ritmate ce vor oamenii din Roșia Montană. Pâine, adică un loc de muncă. Și important este că și ei caută același lucru. În toate sondajele, grija pentru locul de muncă e pe primul plan.
Gestul lui Antonescu, care a expediat într-o frază drama minerilor (să le găsească Guvernul soluții) se poate dovedi la fel de greșit ca rânjetul lui Băsescu, după anunțarea austerității.
La 6 luni de la tăierea salariilor, corporatiștii care se bucurau că nu-i mai duc în spate pe bugetari constatau că nu-și mai fac planul de vânzări, odată ce au dispărut 25% din veniturile clienților. Când investitorii vor renunța, în cascadă, la toate proiectele, își vor vinde protestatarii iPhone-ul și se vor duce să facă agroturism, în localitatea pe care au salvat-o?
Tot ce se poate, dar nu m-aș baza pe hipsterism. Foamea i-a făcut pe mineri să stea șase zile sub pământ, în apă și frig. La prima ploicică, hipsterii și-au adăpostit protestul în stația de Metrou.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu