Cireșele tratate cu fosmet nu vor mai fi importate de Franța. Fosmet este un insecticid a cărei folosire, potrivit unui decret din 16 martie a.c., este deja interzis în Hexagon.
La începutul anului trecut, Comisia Europeană a refuzat să reînnoiască omologarea acestei molecule folosită pentru a lupta împotriva Drosophila Suzukii, o musculiță care se reproduce cu viteza fulgerului, își depune ouăle în fructele roșii, coapte, mai ales când vremea este caldă și umedă.
CE a invocat „riscurile inacceptabile pentru operatori, muncitori, trecători și rezidenți”, evidențiate de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA). „Introducerea, importul și comercializarea cu titlu gratuit sau contra cost în Franța a cireșelor proaspete destinate consumului care pentru creșterea lor s-au folosit produse fitosanitare care conțin substanța activă fosmet pentru tratarea cireșului, se suspendă pentru o perioadă de un an de la data intrarea în vigoare a prezentului decret”, indică textul decretului.
Potrivit CE, statelor membre trebuie să li se acorde suficient timp pentru a retrage autorizațiile acordate produselor de protecție a plantelor care conțin fosmet: „În ceea ce privește produsele de protecție a plantelor care conțin fosmet, în cazul în care statele membre acordă o perioadă de grație în conformitate cu articolul 46 din Regulamentul (CE) nr. 1107/2009, perioada respectivă nu trebuie să depășească 9 luni de la data de intrare în vigoare a regulamentului”. CE mai sublinia că regulamentul aprobat nu împiedică transmiterea unei noi cereri pentru aprobarea substanței fosmet în temeiul articolului 7 din Regulamentul (CE) nr. 1107/2009.
Interzicerea utilizării acestei molecule a stârnit îngrijorări serioase în rândul arboricultorilor din Franța, în special în Ardèche, Vaucluse, Gard și Rhône, aceștia temându-se de o scădere drastică a recoltei. Potrivit cultivatorilor francezi de cireșe, produsele încă autorizate (Success 4, Exirel, Karate Zeon, în special) ar necesită mai multe tratamente pentru o eficacitate mai redusă.
În urmă cu șapte ani, interzicerea unei prime molecule, de asemenea, considerată toxică de autoritățile sanitare, dimetoatul, a crescut deja volumul de muncă, spun producătorii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu