Cireșele tratate cu fosmet, interzise! Cultivatorii sunt nemulţumiţi

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Cireșele tratate cu fosmet nu vor mai fi importate de Franța. Fosmet este un insecticid a cărei folosire, potrivit unui decret din 16 martie a.c., este deja interzis în Hexagon.

La începutul anului trecut, Comisia Europeană a refuzat să reînnoiască omologarea acestei molecule folosită pentru a lupta împotriva Drosophila Suzukii, o musculiță care se reproduce cu viteza fulgerului, își depune ouăle în fructele roșii, coapte, mai ales când vremea este caldă și umedă.

CE a invocat „riscurile inacceptabile pentru operatori, muncitori, trecători și rezidenți”, evidențiate de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA).  „Introducerea, importul și comercializarea cu titlu gratuit sau contra cost în Franța a cireșelor proaspete destinate consumului care pentru creșterea lor s-au folosit produse fitosanitare care conțin substanța activă fosmet pentru tratarea cireșului, se suspendă pentru o perioadă de un an de la data intrarea în vigoare a prezentului decret”, indică textul decretului.

CE interzice utilizarea mai multor pesticide, printre care şi fosmet

Potrivit CE, statelor membre trebuie să li se acorde suficient timp pentru a retrage autorizațiile acordate produselor de protecție a plantelor care conțin fosmet: „În ceea ce privește produsele de protecție a plantelor care conțin fosmet, în cazul în care statele membre acordă o perioadă de grație în conformitate cu articolul 46 din Regulamentul (CE) nr. 1107/2009, perioada respectivă nu trebuie să depășească 9 luni de la data de intrare în vigoare a regulamentului”. CE mai sublinia că regulamentul aprobat nu împiedică transmiterea unei noi cereri pentru aprobarea substanței fosmet în temeiul articolului 7 din Regulamentul (CE) nr. 1107/2009.

Interzicerea utilizării acestei molecule a stârnit îngrijorări serioase în rândul arboricultorilor din Franța, în special în Ardèche, Vaucluse, Gard și Rhône, aceștia temându-se de o scădere drastică a recoltei. Potrivit cultivatorilor francezi de cireșe, produsele încă autorizate (Success 4, Exirel, Karate Zeon, în special) ar necesită mai multe tratamente pentru o eficacitate mai redusă.

În urmă cu șapte ani, interzicerea unei prime molecule, de asemenea, considerată toxică de autoritățile sanitare, dimetoatul, a crescut deja volumul de muncă, spun producătorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel