Cistita interstițială cronică: ce este, simptome și cum să tratați inflamația pelvină

Fotografie de la Cottonbro: Pexels
Fotografie de la Cottonbro: Pexels

Cistita interstițială poate fi foarte invalidantă, este simptomul inflamației cronice severe a vezicii urinare. Un medic urolog, explică cum se pune diagnosticul și ce tratamente avem la dispoziție pentru a ține sub control cele mai dureroase simptome.

Alegeri prezidentiale 2024

Multe mai multe femei suferă de cistita interstițială decât ne putem imagina. Asemănătoare în anumite privințe cu cistita clasică, este de fapt o afecțiune care poate fi sever invalidantă, care provoacă dureri pelvine cronice și care poate dura uneori ani pentru a fi diagnosticată.

”Spre deosebire de ceea ce se crede, cistita interstițială nu este o patologie reală, explică urologul Debora Marchiori. Este o afecțiune anatomopatologică, care apare atunci când există o inflamație cronică a vezicii urinare”. 

Ce este cistita interstițială?

Cistita interstițială este simptomul unui fenomen inflamator care devine cronic. ”Inflamația vezicii urinare provoacă o subțiere a țesutului peretelui și acest lucru permite urinei, despre care știm că este acidă, să pătrundă între interstițiile peretelui și să provoace iritații”.

Menopauza este una dintre cele mai frecvente cauze ale inflamației cronice a vezicii urinare. "Trebuie să ținem cont de faptul că vezica urinară este un organ dependent de estrogen iar când la menopauza are loc o scădere a acestui hormon pot apărea deficite funcționale. Cu toate acestea, chiar și femeile tinere care iau anticocepționale sau care au probleme hormonale pot suferi de acest tip de afecțiune”.

Care sunt simptomele cistitei interstițiale?


Este o afecțiune extrem de dureroasă, iar simptomele inițiale sunt similare cu cistita.

”Dorință frecventă de a urina, dureri de vezică, arsuri externe, senzație de ace în timpul urinării.  În unele cazuri poți suferi și de incontinență și apoi ajungi în toată sfera tulburărilor sexuale. Vezica urinară dacă este stresată în timpul penetrării poate provoca de fapt mari suferințe femeilor”, a decalarat urologul Debora Marchior.

"Problema este că acest tip de inflamație este adesea considerat tranzitoriu și tratat ca și cum ar fi o cistita sporadică, dar nu este. Riscul de a se croniciza, în afară de durerea constantă, este că inflamația se extinde și la toate țesuturile din apropierea vezicii urinare. Și apoi, un alt dintre motivele pentru care este atât de invalidant, se referă la faptul că vezica urinară este un organ dinamic, care se mișcă, se umple, se golește și de fiecare dată când există o mișcare, provoacă durere”,  a mai declarat urologul Debora Marchior.

Cum se tratează cistita interstițială

Tratamentul variază, incluzând modificări ale dietei, antrenament al vezicii urinare, pentosan, analgezice și terapii intraveziculare.

Până la 90% dintre pacienți se ameliorează sub tratament, dar vindecarea este rară. Tratamentul ar trebui să includă evitarea tutunului, alcoolului, alimentelor cu conținut mare de potasiu, alimentelor condiementate, precum și antrenamentul vezicii urinare, medicamente, terapii intraveziculare și intervenție chirurgicala, la nevoie.

Nu există tratament eficient, dar se recomanda o combinație de cel puțin doua metode nechirurgicale înainte de a se apela la chirurgie.

Potrivit Medlife, medicamentul cel mai folosit este pentosanul, o heparină similară glicozaminoglicanului urotelial. Se recomandă doze de 100 mg pe cale orală de 3 ori/zi ce pot ajuta la refacerea suprafeței mucoase protectoare a vezicii urinare.

Instilarea intraveziculara a 15 ml de soluție conținând 100 mg de pentosan sau a 40.000 de unități de heparină plus 80 mg de lidocaină și 3 ml de bicardonat de sodiu poate aduce mari beneficii pacienților care nu răspund la medicamente orale.

Antidepresivele triciclice și AINS în doze standard pot ameliora durerile. Antihistaminicele (înainte de culcare) pot fi utile în inhibarea directa a celulelor mastocitare sau prin blocarea factorilor alergeni declanșatori.

Instilarea intravezicala de eritrocite și acid hialuronic este în studiu. Hidrodistensia vezicii urinare, rezecția cistoscopica a ulcerului Hunner și stimularea rădăcinii nervilor sacrali S3 pot fi utile unor pacienți.

Intervenția chirurgicala reprezintă (ex. cistectomia parțială, augmuntarea urinara) ultima soluție pentru pacentii cu durere intolerabila refractara la toate celelalte tratamente. Rezultatele sunt imprevizibile, iar la unii pacienți simptomele persisita.

Incidența cistitei interstitiale este necunoscută, dar boala apare mai frecvent decât s-a crezut candva și poate sta la baza altor sindroame clinice (ex. durere pelviana cronica). Persoanele de rasă albă sunt mai susceptibile, iar 90% dintre cazuri apar la femei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel