Cititor DC News: Când m-am îmbolnăvit de diabet, doctorul a spus că mai bine aveam SIDA. E cea mai parșivă boală. Ajungi să riști tot: Bani, viață, familie

FOTO cu rol ilustrativ: Freepik @The Yuri Arcurs Collection
FOTO cu rol ilustrativ: Freepik @The Yuri Arcurs Collection

 Ziua de 14 noiembrie este dedicată luptei pe plan internaţional împotriva diabetului zaharat. 

Piciorul diabetic este cea mai invalidantă și costisitoare complicație a diabetului zaharat. Tratamentul piciorului diabetic reprezintă 15-25% din totalul cheltuielilor sistemului de sănătate alocate diabetului zaharat. Mai mult decât atât, managementul acestei complicații critice a diabetului zaharat reprezintă o provocare din cauza spectrului larg de complicaţii care contribuie la creşterea riscului de amputaţii la nivelul membrelor inferioare. 

O altă statistică îngrijorătoare ne arată că undeva în lume, la fiecare 20 de secunde, un picior este amputat din cauza diabetului (4.320 amputaţii pe zi la nivel mondial!). În România, specialiştii estimează că aproape la fiecare oră are loc o amputaţie în rândul persoanelor cu diabet, cu o medie de 14 de amputaţii pe zi (aproximativ 5.040 amputaţii în fiecare lună, în România)!

Se ajunge la această situație din cauza unei combinații de factori care afectează circulația sângelui și sănătatea nervilor, ambele fiind probleme comune pentru persoanele cu diabet.

La un moment dat, un cititor DC News ne-a scris ce i-a zis medicul său când l-a diagnosticat cu diabet:

„În anul 2003, când m-am îmbolnăvit de diabet, doctorul a spus că mai bine aveam SIDA. Este cea mai parșivă boală, diabetul atacă în liniște, atacul de cord nu se mai simte din cauza zahărului în exces, iar blocările vaselor de sânge cu dopuri de sânge coagulat face să rămâi fără brațe, picioare. Și exact mâncarea pe care nu o ai voie... pe aia o dorești cel mai mult. Și cea mai periculoasă treabă este că nu mai ai frică de nimic și riști tot: bani, viață, familie...”

Nivelurile ridicate de zahăr din sânge pe termen lung pot deteriora nervii, în special la extremități, cum sunt picioarele. Acest lucru duce la pierderea senzației, ceea ce înseamnă că o persoană nu poate simți durerea, temperatura sau alte semne de avertizare care ar indica o leziune sau o rană. Micile tăieturi, bășici sau răni trec neobservate și netratate, ajungând să se infecteze.

Diabetul afectează și vasele de sânge, îngroșând pereții arterelor și reducând fluxul sanguin către extremități. Această circulație slabă încetinește procesul de vindecare al rănilor, ceea ce crește riscul de infecții severe care pot afecta țesuturile.

O rană deschisă care nu se vindecă din cauza circulației slabe și a lipsei de senzație nervoasă poate deveni rapid un loc de infecție. În cazul diabetului, aceste infecții sunt mai dificil de controlat, pentru că sistemul imunitar este slăbit și circulația nu permite celulelor imune să ajungă eficient în zona afectată. Dacă infecția se extinde și pătrunde în țesuturile adânci sau în oase, tratamentul cu antibiotice devine dificil, iar gangrena poate să apară.

În cazurile severe, infecția și lipsa de oxigen în țesuturi duc la moartea acestora, o afecțiune cunoscută sub numele de gangrenă. Gangrena este periculoasă, pentru că țesutul mort nu poate fi reparat și poate chiar să pună viața în pericol dacă infecția se extinde la nivelul sângelui.

VEZI ȘI: Trei pași cheie pentru a evita diabetul zaharat. Prof. dr. Romulus Timar: Dacă reușim aceste lucruri, atunci prevenim apariția bolii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel