EXCLUSIV  Cititorii DC News au constatat: România, cea mai sigură ţară

DC News a realizat, recent, câteva sondaje pe turism, ale căror rezultate sunt, aparent, surprinzătoare. Dintre cele 10 destinaţii sigure, majoritatea absolută a cititorilor – peste jumătate - a hotărât că România este cea mai de încredere destinaţie turistică.

Este normal să fie aşa, deoarece România chiar şi-a câştigat reputaţia de ţară sigură, atât în contextul internaţional recent, dominat de atentate, cât şi în general. Rata criminalităţii este foarte mică. Posesia de arme de foc este redusă. Legile sunt din ce în ce mai bine respectate. Dacă stăm să ne gândim, până la ora actuală, în ultimii 15 ani, atentate au avut loc în foarte multe ţări dezvoltate: Franţa, Spania, Marea Britanie, Germania, Belgia, Turcia, Bulgaria, SUA şi altele. De asemenea, ţări precum Grecia şi Bulgaria s-au confruntat cu fluxuri de emigranţi ilegali din Africa şi din Orientul Apropiat. Destinaţii tradiţional turistice au căzut: Egipt, Tunisia şi altele.

România a trecut, până acum, neatinsă de aceste probleme grave. Iar această realitate a fost percepută atât de către români, cât şi de către străini. Multe familii cu copii au preferat să-şi petreacă în România concediile, având temerea că în alte ţări ar fi în pericol.

Un alt avantaj al României a fost acela că mulţi turişti români au preferat să călătorească în week-end sau să profite de zilele libere generate de diverse sărbători, care s-au legat foarte bine una de alta, în acest an. Ori, cea mai bună destinaţie pentru călătoriile scurte este România, ţară cu potenţial turistic mare şi cu obiective turistice răspândite pe tot cuprinsul teritoriului. Un bucureştean poate ajunge rapid pe Valea Prahovei, pe litoral sau în judeţul Braşov, un clujean ajunge repede în Apuseni, Maramureş, Braşov şi tot aşa...

Dubai

Pe locul doi, ca siguranţă, se află Dubai. An de an, în cel mai turistic stat al Emiratelor Arabe Unite călătoresc circa 50.000 de români. Dubai, deşi arab şi musulman, este, oarecum, izolat de regiunile lovite de atentate şi de nesiguranţă şi este un stat cu un nivel ridicat de securitate, unde nu au fost înregistrate niciodată atentate grave. Pe de altă parte, tarifele pentru pachetele turistice în Dubai au devenit din ce în ce mai competitive.

Grecia

Grecia, ca de obicei, rămâne destinaţia externă numărul 1 a românilor, raportat la numărul de turişti. Deşi şi Grecia a trecut printr-o tentativă de Grexit în 2015, plus prin desele tranzitări de către emigranţi sau prin desele greve şi proteste, românii conştientizează că grecii sunt ca noi: ospitalieri, paşnici, foarte primitori cu turiştii. Portugalia şi Spania au fost în top în 2016 şi promit şi mai mult în 2017. Ca destinaţie cu zboruri charter, Spania devine principala atracţie turistică a românilor, din cauza căderii Turciei. Portugalia, deşi mai îndepărtată, trezeşte, la rândul ei, interesul din ce în ce mai multor turişti români. Croaţia este uşor accesibilă cu automobilul şi cu autocarul, deşi există şi curse aeriene charter către Split. De asemenea, s-a remarcat ca o destinaţie sigură, fiind solicitată mult mai ales de către românii din vestul ţării, datorită proximităţii.

Bulgaria

Bulgaria are o percepţie de ţară ceva mai nesigură decât precedentele şi este explicabil: acum 3 ani a fost un atentat asupra turiştilor israelieni la Burgas. Pe de altă parte, există legenda furtului de automobile. Pe litoralul lor au existat puţine astfel de incidente, dar au fost. Oricum şi Bulgaria rămâne o destinaţie solicitată de către români. Atenţie, vorbim de un top al destinaţiilor sigure!

SUA

Pe ultimul loc se află Statele Unite. De ce pe ultimul loc? Pentru că nu este o destinaţie încă foarte cunoscută de către români din punct de vedere turistic, avem încă nevoie de vize pentru a ajunge acolo, iar distanţa este destul de mare. Românii nu cunosc încă SUA şi au percepţia că este o ţară „închisă" vizitatorilor, deşi nu este aşa.

Zonele cu tradiţii, fruntaşele topului de turism rural

În ceea ce priveşte cea mai bună zonă de turism rural din țara noastră, este de aşteptat ca Bucovina şi Maramureş să ocupe primele două locuri. Cele două sunt regiunile unde tradiţiile s-au păstrat din ce în ce mai bine, fiind căutate, în egală măsură, atât de către turiştii români, cât şi de către cei străini. În urmă cu 20 de ani, străinii doreau case cât mai autentice, dar cu grup sanitar modern, iar românii preferau vile kitsch, cu termopane, în mijlocul naturii. Mă bucură că, din cauza excesivei urbanizări, şi românii au început să aleagă autenticitatea, în ultimii 10 ani.

Bran-Moieciu

Pe locul 3 se află Bran-Moieciu, zona de turism rural numărul 1 a României. Aici se află cele mai multe pensiuni, iar regiunea este poziţionată chiar în centrul ţării, deci e uşor accesibilă pentru orice român. Delta Dunării prinde din ce în ce mai bine, procentul turiştilor străini fiind aproape de 50% din total. Este normal să fie aşa, Delta Dunării fiind cea mai mare şi cea mai bine conservată Deltă a Uniunii Europene. Urmează alte zone turistice unde tradiţiile se află la ele acasă: Munţii Apuseni, Mărginimea Sibiului, Ţinutul Neamţului (similar Bucovinei), Ţinutul Secuiesc şi Ţara Vrancei. Românii îşi doresc în continuare turişti germani şi scandinavi Noi, românii, avem, poate, o nostalgie a turiştilor de limbă germană şi a celor nordici, care inundau litoralul nostru şi nu numai în anii '60-'80. Dar este o realitate: cei mai mulţi turişti care vin şi la ora actuală strict pentru destinaţia turistică România provin din Germania şi Austria. Ei aleg circuitele tematice, Transilvania, oraşele turistice, staţiunile balneare şi, la scară mult mai mică, litoralul. Turiştii de limbă germană şi cei nordici sunt disciplinaţi, au venituri mari şi pot asigura un flux constant, an de an.

Ţara noastră a început să fie vizitată din nou, în ordine, de turişti din Ungaria, Polonia şi Bulgaria

Urmează turiştii din fostele state comuniste, care cunoşteau bine România, până în 1989. Ţara noastră a început să fie vizitată din nou, în ordine, de turişti din Ungaria, Polonia şi Bulgaria. Atragerea lor ar fi un avantaj de ambele părţi: România este foarte aproape de aceste ţări, iar transportul nu costă mult. Rusia şi China pot fi ţări ţintă care să ne genereze, în timp, sute de mii de turişti. Sunt mulţi şi au bani. În schimb, atât problema vizelor, cât şi factorii politici şi abordarea acestor pieţe vor mai întârzia un timp atragerea lor în masă ca turişti. Statele Unite constituie o piaţă importantă pentru România. Puţini români ştiu că, în pofida distanţei, an de an vin în ţara noastră peste 150.000 de turişti din SUA. Americanii iubesc Europa, iar noi beneficiem şi de legenda lui Dracula şi de regiunea Transilvania, mult mai cunoscută, ca nume, decât România, dincolo de ocean. Ţările arabe din Golf sunt sigure, iar cetăţenii lor au venituri de la medie în sus. Acolo nu există sărăcie. Nu au o populaţie numeroasă, însă atunci când călătoresc, cu excepţia delegaţiilor de afaceri, ei o fac alături de familiile lor, care, în general, sunt numeroase. Pe ultimele locuri se află cele trei ţări latine, care, în mod tradiţional, ne generează turişti: Franţa, Spania şi Italia. De ce e pe ultimul loc Italia, în pofida numărului mare de italieni care vin în România?

Cititorii DC News au intuit, ceea ce este adevărat, că mulţi italieni sunt de fapt membri ai unor familii mixte, datorită diasporei româneşti numeroase din această ţară. Mulţi italieni vin la noi pe cont propriu sau pentru afaceri. Ei cunosc foarte bine România. Vin însă mai puţin ca turişti şi nu aleg foarte mult structurile de cazare. Avem mulţi italieni, însă nu sunt turişti. Însă e o provocare şi atragerea italienilor ca turişti.

FOTO: Irina Rătescu.

Nota redacției - titlul de homepage aparține DC NEWS

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel