Premierul Florin Cîţu a anunţat marţi seară că salariul minim în România trebuie să crească şi că speră ca până la finalul lunii octombrie să existe o formulă clară prin care să se calculeze creşterea periodică a acestui venit. Sindicaliştii au avansat şi o sumă netă cu care ar trebui să crească salariul minim. Profesorul de economie Mircea Coşea spune că măsura, deşi poate avea consecinţe negative în economie, este necesară.
Sindicatele susțin creșterea salariului minim pe economie la valoarea brută de 2.550 de lei, reprezentând o creștere netă de 143 de lei, a indicat CNS Cartel Alfa înaintea întâlnirii de marți a Consiliului Național Tripartit de Dialog. La finalul şedinţei, premierul Florin Cîţu a anunţat că salariul minim trebuie să crească, şi că speră ca o formulă de calcul să fie definitivată până la finalul lunii octombrie.
VEZI Cîțu, anunț în plină criză guvernamentală: Salariul minim pe economie trebuie să crească!
"E un gest simbolic, e puţin, sigur. E un val de opinii în Europa în legătură cu creşterea salariului minim, iar unele ţări chiar l-au crescut. Spania a făcut o propagandă extraordinară în sensul ăsta, spunând că încearcă să echilibreze diferenţa dintre venituri. Dar dacă facem socoteala cu privire la ce înseamnă în România 140-150 sau chiar 200 de lei, atunci vom vedea că din punct de vedere al avantajelor pentru cel care primeşte banii, nu sunt diferenţe foarte mari. Preţurile cresc, inflaţia este evidentă.
Efectul acestei creşteri din punct de vedere al costurilor nu e neglijabil. Deci se merge pe sârmă. Dar ar fi nevoie în România să se facă. Din punct de vedere al teoriei economice, eu nu sunt favorabil unei măsuri de acest gen, dar e o situaţie excepţională acum, cu criza care ne bate la uşă. Şi astfel cred că e o măsură care trebuie luată, indiferent de efectele perverse pe care le va avea asupra lanţului de valori. E bine dacă se va lua, că se mai adaugă ceva la venituri.
Dar consecinţele nu sunt mereu cele mai bune. Nu ştiu cum va rezista treaba asta pe un întreg lanţ de societăţi care nu au profitabilitate evidentă. Dar pentru omul de rând este un lucru important, deşi suma este absolut simbolică. Creşterea ar trebui să fie una mare, ca să fie la modul de compensare. Dar momentan discutăm, pentru că ce se întâmplă în România e un fel de Cenaclu Literar. Discutăm, dar nu se iau măsuri", a declarat profesorul de economie Mircea Coşea pentru DC NEWS.
Marţi, 7 septembrie, la casele de schimb valutar şi ghişeele unor bănci, EURO a depăşit 5 lei. Moneda europeană a atins marţi un nou maxim istoric în raport cu leul, în condiţiile în care cursul calculat de Banca Naţională a României (BNR) a fost de 4,9488 lei/euro, în creştere cu 0,13 bani (0,03%) faţă de cotaţia precedentă, de 4,9475 lei.
"Aici e o chestiune care mă depăşeşte. Toate calculele făcute erau că nu va trece de 5 lei la case şi ghişee până la final de noiembrie. Sigur că toată această degringoladă politică este speculată. Efectul nu e aşa puternic pe cât se crede, dar e o speculaţie. Piaţa abia aşteaptă momente de nesiguranţă, de impredictibilitate, ca să ia măsuri. E o situaţie dificilă şi e greu să faci o analiză pentru că situaţia politică din România a devenit cea mai importantă frână în rezolvarea situaţiei economice", a punctat specialistul.
Întrebat dacă mai sunt şanse ca valoarea monedei EURO să scadă în raport cu leul, profesorul de economie a spus ferm că "nu. Nu cred că mai sunt şanse. Depinde ce va face BNR, care ar putea să înceapă să manevreze cumva, dar mă tem că şi ea e prudentă în această perioadă".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu