Economistul Adrian Câciu îl critică pe ministrul interimar al Finanţelor, Florin Cîţu, după un nou împrumut făcut de MFP.
"Ministrul de finanţe îşi vede de misiunea lui de a ajuta băncile sa câstige din dobânzi. Azi a făcut o nouă greşeală, din punctul meu de vedere, tocmai astăzi când toţi am văzut că scade preţul petrolului, că scad bursele şi deci creşte presiunea pe capital, adică pe valută.
Deşi are un surplus faţă de necesarul de finanţare de peste 3,5 miliarde euro din împrumuturile luate de la începutul anului şi până acum, acest domn a ales să mai împrumute încă 800,9 milioane lei de pe piaţa internă la o dobândă de 3,57% pe o maturitate de 65 de luni (5 ani si 5 luni).
Dobânda asigurată băncilor este de 154.874.037 lei la finalul acestui împrumut. De ce trebuia România să plătească aceşti bani? Nu-i stătea bine cu ei în buzunar sau cum?
Să vă spun că doar dobânda asta însemnau două luni de plată a pensiilor minime mărite de la 704 lei la 775 lei? Ne convine să o dăm la banci, nu?", a scris Adrian Câciu pe pagina sa de Facebook.
"Repet, la acest moment, nu există presiune pe refinanţarea datoriei publice, pentru că rezerva de împrumuturi depăşeşte 3,5 miliarde euro (cu tot cu finanţarea deficitului pe februarie).
Când vine căderea economică, dobânzile scad iar despre trendul de scădere a dobânzilor se ştie de peste o lună. Dacă tu ai deja un surplus de 3,5 miliarde euro, de ce te împrumuţi acum când e mai scump în loc să aştepţi să vină dobânzi mai mici? Nu cumva ca să dai dobânzi mai mari la bănci?
Mai mult decât atât, pe piaţă, dobânda la titlurile de stat cu maturitate la 5 ani este de 3,3%, cu 8% mai redusă decât dobânda la care s-a împrumutat astăzi Ministerul de Finanţe!
Dar dacă avea de făcut cheltuieli de ce nu a schimbat euro din buffer, euro ajungeau în piaţă şi scădeau presiunea pe cursul valutar? Astfel de acţiuni sfidează orice logică economică şi mai ales prudenţă financiar fiscală.
Am o singură concluzie: acest domn ştie să rezolve probleme doar pe datorie, pentru că datoria naşte dobânzi! Iar dobânzile înseamnă profitul băncilor şi costul statului.", a conchis Adrian Câciu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu