Flori Cîțu susține că fostul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici, știa încă din ianuarie că s-ar putea să nu se încadreze în deficitul bugetar. Mai mult, în luna aprilie existau primele semne că deficitul bugetar va atinge 4%.
”Și eu, și Consiliul Fiscal am tot spus că veniturile la buget sunt supraestimate. Unii cu șapte miliarde, alții cu 12 miliarde, dar era o concluzie unanimă în afara Guvernului că veniturile bugetului sunt supraestimate. Ni se spunea atunci că nu știm despre ce vorbim, că situația este alta și totuși în interior erau note de avertizare către ministru care spuneau așa: ”Introducerea în proiectul de buget a unor venituri semnificative ce urmează a fi colectate de ANAF în 2019, suplimentar față de cele estimate în baza proiecților macro economice a veniturilor... pot conduce la o pierdere potențială de venituri de 12 miliarde față de proiectul de buget aprobat”. Deci din 28 ianuarie Eugen Teodorovici știa foarte bine că s-ar putea să aibă veniturile supraestimate în buget. A fost avertizat în acel moment. Nu s-a întâmplat nimic.”, a precizat Florin Cîțu într-o conferință de presă.
”În aprilie, când deja aveam termenul de execuție bugetară, au apărut primele semne serioase, tot într-o notă internă. Aici lucrurile devin deja serioase: ”O estimare a încasărilor arată o nerealizare de 4,5 miliarde de lei din program, deja în trei luni de zile. Fără măsuri suplimentare urgente există o probabilitate ridicată de creștere a deficitului bugetar spre 4% din PIB”. Deci, în aprilie 2019, deja ministrul Finanțelor știa că are o estimare în deficit de 4% din PIB. În aprilie, la începutul anului. I se spunea că trebuie să ia măsuri suplimentare, nu a făcut acest lucru”, a mai spus Cîțu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News