Premierul Florin Cîțu s-a declarat dezamăgit de ministrul demisionar al Sănătății, Ioana Mihăilă.
Florin Cîțu a declarat, miercuri după-amiază, în contextul crizei politice, că 'guvernarea merge mai departe, avem de gestionat o pandemie'.
Făcând referire la Ioana Mihăilă, premierul s-a declarat dezamăgit de faptul că 'un ministru al Sănătății poate să lase Ministerul fără conducere în plină pandemie, când avem deja 2000 de cazuri de infectare și sunt peste 400 de persoane la ATI.'
'Asta este. Mergem mai departe.', a punctat Cîțu.
În continuare, premierul a precizat că 'l-am rugat pe domnul Nelu Tătaru să fie consilier onorific ca să preia și să meargă să gestioneze această situație.'
Ioana Mihăilă a prezentat, marți dimineaţă, bilanţul celor patru luni de guvernare la Ministerul Sănătăţii, în cadrul unei conferinţe de presă, în care a enumerat principalele măsuri adoptate.
'Împreună cu echipa de la minister, ne-am stabilit trei priorităţi, pe lângă gestionarea pandemiei COVID: fonduri europene pentru reforme şi investiţii în Sănătate, creşterea accesului la servicii medicale de bază şi reforma managementului spitalelor şi serviciilor de sănătate. În aceste luni, am reuşit să implementăm, să deblocăm, să demarăm măsuri şi proiecte esenţiale pentru toate cele 3 priorităţi anunţate', a declarat Ioana Mihăilă.
La capitolul investiţii, Ioana Mihăilă a enumerat următoarele progrese realizate pentru construcţia spitalelor regionale:
- la Iaşi, contractul de finanţare în valoare de 250 de milioane de euro a fost semnat cu Banca Europeană de Investiţii în aprilie. Contractul de proiectare tehnică este pregătit pentru semnare luna septembrie anul acesta;
- la Cluj, contractul de finanţare se va semna în luna octombrie, iar în noiembrie se semnează contractul de proiectare (305 milioane de euro);
- la Craiova, contractul de finanţare se va semna în 2022, iar în decembrie se semnează contractul de proiectare (298 milioane de euro).
De asemenea, Ioana Mihăilă a deblocat proiectele de construire a celor trei centre de mari arşi: de la Timişoara, de la Târgu Mureş şi de la Bucureşti.
În ceea ce priveşte Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), componenta Sănătate are un buget de 2.85 de miliarde de euro:
- 1.95 de miliarde pentru infrastructura spitalicească;
- 400 de milioane de euro pentru digitalizarea sistemului de sănătate;
- 275 de milioane de euro pentru infrastructura medicală pre-spitalicească.
(Citește continuarea articolului AICI.)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu