Economistul Adrian Câciu a comentat discursul ministrului Florin Cîţu de la evenimentul de lansare a Planului de Relansare Economică şi afirmă că, dacă ministrul nu vine cu cifre care să îi ateste spusele, acesta ar putea fi "bănuit de măsluirea cifrelor".
"Poate dl Cîţu are alte cifre pe care se bazează şi pe care nu ni le prezintă niciunuia dintre noi, pentru că, de exemplu, cheltuielile cu dobânzile nu sunt mai mici, ci cu 11 la sută mai mari decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Toate instituţiile internaţionale, dar şi BNR, au spus că vom avea o cădere de 14 la sută. Am văzut şi mesaje care spun de scădere de 16 la sută. Dânsul spune că economia o să scadă doar cu 6 la sută. În regulă, îl credem pe dânsul pe cuvânt. Dar ar fi bine şi să prezinte aceste cifre, pentru că altfel poate cineva să îl bănuiască că ar măslui cifrele, aşa cum şi dânsul îi bănuia pe alţii când era în opoziţie. Cuvântul e dur, dar sună foarte ciudat să spui că totul e frumos când, chiar acum două zile, tot dânsul a spus că trecem prin cea mai mare criză din ultima sută de ani. Ori dacă lucrurile stau aşa bine, de ce am trece printr-o criză? Asta e o întrebare retorică...
E normal să stăm la masă cu CE ca partener cu drepturi depline pentru că suntem o ţară membră a UE şi mereu am stat la masă cu CE ca partener egal şi s-au prezentat soluţii, analize. Dar dl Cîţu uită să spună că România este în procedură de deficit excesiv. Ajungând la planul de relansare economică, sunt curios cum a văzut dânsul reducerea deficitului bugetar în următorii doi ani sub 3 la sută din PIB, când numai măsurile de pe acest plan ar duce deficitul public la 10 la sută. E frumos să spui poveşti, dar dacă te uiţi pe cifre, nu găseşti corespondent!", a declarat Adrian Câciu în exlusivitate pentru DC NEWS.
VEZI INCREDIBIL! Cîțu vorbește despre DEFICITUL MARE: Aceasta este informația
"Planul este ambiţios, l-a avut şi PSD-ul într-o oarecare proporţie. Eu nu pot decât să le doresc succes. Dar vreau să punctez faptul că acest plan nu trebuie să anuleze factura socială. Adică mergi şi dai granturile, sprijinul pentru companii, dar nu trebuie să uiţi nici de alocaţii, nici de pensii. În principiu, chiar dacă pui planul în aplicare, nu trebuie să uiţi factura socială, pentru că românului îi este mai aproape plapuma de azi decât concediul de peste 10 ani. Deci ar trebui să aibă grijă Guvernul să nu uite de această factură socială.
Oricum, vă zic un lucru foarte clar şi deschis. Dânsul, cât e ministru, va da 10 la sută. Altcineva, când va veni ministru, va da 40 la sută. Bani sunt în buget. Există o situaţie dificilă, într-adevăr. Dar dânsul nu spune că a luat banii de la pensii şi i-a dus la şomaj tehnic. Sigur, se va împrumuta în prima etapă, dar apoi se vor crea locuri de muncă, aşa cum sunt nişte idei şi în planul de relansare. Chiar dacă în primul an vii cu datorie la bugetul de pensii, în al doilea an ar trebui să acoperi datoriile cu venituri din contribuţii. Deci nu trebuie renunţat la menţinerea puterii de cumpărare.", a mai spus economistul.
"Trebuie să ne bazăm pe fondurile europene ca sursă de finanţare. Indiferent care este guvernul, mobilizarea trebuie să fie exemplară, iar ministrul care nu face faţă trebuie demis, pur şi simplu. Fondurile europene ne sunt la dispoziţie, mai puţin fondul React EU, care nu e aprobat. Dar se va aproba şi acela până la urmă! Să nu uităm însă că până pe 30 aprilie 2021, România trebuie să prezinte la Bruxelles un plan de dezvoltare pe React EU, în baza căruia să vină ulterior cu proiecte. Fără această strategie, nu vom primi niciun ban din React EU, iar aici e responsabilitatea sută la sută a Guvernului.", a conchis Adrian Câciu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu