Ministerele care nu au cheltuit, în primul semestru, banii pe care i-au cerut trebuie să vină cu argumente solide că execuţia bugetară se va îmbunătăţi în următoarele 6 luni, a transmis, luni, prim-ministrul Florin Cîţu.
'Cum am promis, rectificarea bugetară începe cu o analiză a execuţiei bugetare pentru fiecare minister în parte.
Articolul 56
(1) - Până la data de 25 iulie 2021, ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate transmit la Ministerul Finanţelor o analiză a execuţiei bugetare pe primele 6 luni faţă de programul semestrului I stabilit prin repartizarea pe trimestre, potrivit prevederilor articolului 48 din Legea nr. 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
(2) - Pe baza analizei prevăzute la alineat (1), la prima rectificare bugetară din anul 2021 se pot ajusta bugetele ordonatorilor principali de credite cu suma reprezentând diferenţa dintre programul semestrului I şi execuţia bugetară pe primele 6 luni. Rezultatele analizei execuţiei bugetare, analiză care nu are legatură cu protocolul, vor fi prezentate public. Ministerele care nu au cheltuit, în primele 6 luni, banii pe care i-au cerut trebuie să vină cu argumente solide, să îmi ofere asigurări că execuţia bugetară se va îmbunătăţi în următoarele 6 luni', a scris Florin Cîţu pe pagina sa de Facebook.
Deficitul bugetar de anul acesta este cel asumat la începutul anului sau chiar mai mic, arată premierul.
Asociația Elevilor din Constanța (AEC) susține că nu a primit aprobare pentru a protesta luni în fața Casei de Cultură a Sindicatelor, cu ocazia prezenței premierului Florin Cîțu. Elevii sunt nemulțumiți deoarece nu este decontat transportul gratuit.
„Acum aproximativ o lună, în cadrul unei ședințe de Consiliu Județean, Mihai Lupu a afirmat cu tărie faptul că nu a acordat timp de 7 luni (acum 8, se fac în curând 9) transportul gratuit al elevilor din cauza faptului că nu a primit bani de la bugetul de stat. Joi, pe 22 iulie, am participat la o dezbatere publică pe tema transportului județean. În cadrul dezbaterii, directorul economic al Consiliului Județean a continuat să sustină aceleași afirmații. Având în vedere lipsa de comunicare a decidenților, suntem nevoiți să devenim noi facilitatorii comunicării”, a declarat Ariana Dudună, președintele AEC.
Conform acesteia, luni, de la ora 17.30, în fața Casei de Cultură a Sindicatelor, cu ocazia prezenței lui Florin Cîțu, Asociația Elevilor din Constanța intenționa să protesteze, solicitând asigurarea gratuității transportului județean.
„Sâmbătă, odată cu anunțarea prezenței prim-ministrului la Constanța, am trimis o notificare către primăria Constanța și Jandarmerie cu privire la organizarea unui protest. Azi dimineață, am fost sunată și invitată la Comisia de avizare, fiindu-mi comunicat faptul că pentru protestul de pe 26 vă dăm clar aviz negativ. Motivul invocat este tardivitatea anunțării protestului. Vă întreb, cum ați fi vrut să anunț mai devreme protestul, dacă sâmbătă și-a anunțat prim-ministrul prezența la Constanța?”, mai spune președintele AEC.
Conform acestuia, acțiunile autorităților arată „o degradare a democrației”.
„După ce că ne lasă fără transport, Florin Cîțu ne lasă fără dreptul de a protesta și a ne exprima pașnic”, a mai spus Ariana Dudună, notează Mediafax. Ea a anunțat că AEC va depune o plângere penală pe numele primarului Vergil Chițac, „dacă va avea tupeul să ne interzică protestul pentru drepturile elevilor”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci