Elena Cristian a comentat planul de reforme al premierului Florin Cîțu, document care a creat controverse.
"Ştim foarte bine că în România, nu numai în România, la nivelul UE există o problemă cu sustenabilitatea sistemului de pensii, care, în câţiva ani de zile – în 10, 15 ani – s-ar putea să aibă o problemă de sustenabilitate. Astfel, avem nevoie de aceste reforme. Nu este nimic nou. Aceste reforme sunt deja prezentate în strategia fiscal-bugetară care este publică, în programul de convergenţă, care este şi el public şi vor fi transferate şi în PNRR. Nu este nimic în plus sau altceva", a declarat Florin Cîțu, astăzi, după ședința BEX a PNL.
În urmă cu doar câteva zile, premierul Florin Cîțu a prezentat Comisiei Europene o listă de reforme și obiective politice pe care guvernul și le-a asumat și pe care a anunțat că le va realiza prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
"Nu este vina mea că banii de pensii sunt folosiţi cum nu trebuie"
"Despre acest subiect mai toate guvernele au discutat, dar eu cred că declaraţia de astăzi a premierului este făcută pentru a susţine cumva acest document pe care l-a trimis la Bruxelles fără acordul partidului şi fără acordul propriului guvern PNL. L-a trimis, aşa, împreună cu domnul Ghinea şi cu domnul Barna, fără să ştie toţi ceilalţi ce au lucrat în biroul premierului şi cred că despre asta vrea să ne vorbească premierul.
Eu vreau să întreb ce înseamnă reformă? Reforma înseamnă să creşti vârsta de pensionare? Reforma înseamnă să impui un prag minim de 25 de ani pentru a ieşi la pensie? Eu ştiu că reforma înseamnă cu totul altceva. Şi cred că asta trebuie să explice premierul Cîțu, dincolo de panica pe care vrea să o inducă şi de modul în care vrea să justifice acel document. Trebuie să ne spună ce înseamnă reformă, ce se va întâmpla. Vor creşte taxele pe salarii pentru a avea mai mulţi bani? Va creşte gradul de ocupare pe piaţa muncii, ca să fie mai multe persoana care să contribuie? Ce înseamnă reformă? Care vor fi pârghiile prin care sistemul de pensii va rezista şi vor fi bani ca, şi în următorii 500 de ani, să poată fi plătite pensiile de la buget, aşa cum este şi normal?
Nu este vina mea că banii de pensii sunt folosiţi cum nu trebuie. Nu este vina mea şi a nimănui din ţara asta ca guvernanţii nu reuşesc să facă în aşa fel încât să existe bani de pensii. Aştept mai multe explicaţii în acest sens. Sper ca măcar ministrul Muncii să iasă şi să explice aceste lucruri", a spus Elena Cristian, la Antena 3.
"Din informaţiile mele, s-au certat, astăzi, în ședința PNL, în special pe acel document. Premierul Cîțu a fost chemat să explice cele nouă puncte din document, inclusiv creşterea stagiului minim de cotizare, despre care vorbea doamna Turcan şi despre care spunea că nu s-a discutat. În acel document scrie clar că stagiul minim de cotizare va creşte la 25 de ani. Vârsta de pensionare la fel, la 75 de ani. Trecerea tuturor companiilor la SGG (n.r. Secretariatul General al Guvernului)... Doamne! Asta este lovitura secolului. Aşa lovitura nu a mai dat nimeni până acum.
Sunt toate acele puncte care înţeleg că nu au fost discutate deloc cu conducerea PNL. Premierul a dat înapoi, în această şedinţă, şi a spus că nu este neapărat nevoie ca toate acele puncte să fie implementate, se mai poate renunţa la unele, se mai poate discuta. Din punctul meu de vedere nu se mai poate discuta pentru că au fost deja depuse la Bruxelles şi este clar că lucrurile sunt destul de tensionate.
Înţeleg că va fi cu scântei şi şedinţa coaliţiei, din această după-amiază, pentru că, și acolo, tot despre acest document se discută. Un document cu o miză destul de importantă, dacă dedică o zi întreagă ambele partide pentru toate aceste puncte", a mai spus Elena Cristian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News