Premierul Florin Cîţu a declarat vineri că nu este nevoie de un vot în Parlament pentru Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, dar Guvernul ar putea să prezinte în Legislativ documentul, pentru că 'este important ca românii să vadă acest PNRR, transparent, deschis'.
'PNRR nu are de ce să treacă prin Parlament, este un proiect al Guvernului. Un lucru pe care putem să-l facem este să prezentăm românilor în Parlamentul României, în forul legislativ al României, PNRR. Este un lucru pe care putem să-l facem, dar nu are de ce să treacă prin Parlament, nu este nevoie de niciun vot, nu este nevoie de dezbatere, dar cred că este important ca românii să vadă acest PNRR, transparent, deschis şi, dacă este nevoie, mergem cu el în Parlamentul României', a spus Florin Cîţu, vineri seară, la Palatul Victoria.
Declarațiile vin în contextul în care Guvernul a adoptat vineri modificarea hotărârii de prelungire a stării de alertă prin care se renunţă la mai multe restricţii începând cu 15 mai, printre care eliminarea portului măştii în spaţii deschise neaglomerate şi a restricţiilor de circulaţie pe timpul nopţii, a anunţat premierul Florin Cîţu.
'În această seară, în şedinţa de guvern am adoptat modificarea şi completarea anexelor 2, 3 la HG 531 din 2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 13 mai 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Prin proiectul de hotărâre se propun o serie de măsuri începând cu 15 mai 2021. Se elimina restricţiile referitoare la portul măştii în spaţii deschise neaglomerate, urmând ca restricţia să fie aplicată în continuare în spaţii publice - pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, staţii pentru transportul în comun, spaţii comerciale, mijloace de transport în comun', a declarat Cîţu, după şedinţa de guvern.
El a mai spus că se elimină restricţiile de circulaţie pe timpul nopţii a persoanelor şi restricţia privind programul operatorilor economici până la ora 21,00. 'Se stabileşte programul restaurantelor, barurilor, cafenelelor şi teraselor în intervalul orar 5-24. Se creează posibilitatea ca în spaţiile deschise competiţiile sportive să se poată desfăşura pe teritoriul României cu participarea spectatorilor până la 25% din capacitatea maximă a spaţiului. Participarea va fi permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT PCR, nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ al unui test rapid nu mai vechi de 24 de ore', a precizat premierul.
Cîţu a menţionat că este primul act adoptat pentru revenirea la normalitate, adăugând că de la 1 iunie vor fi adoptate şi alte măsuri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu