Preşedintele Senatului, liberalul Florin Cîţu, a declarat că România este pregătită pentru a primi refugiaţi din Ucraina.
Preşedintele Senatului, liberalul Florin Cîţu, a declarat vineri că România este pregătită pentru a primi refugiaţi, avansând ca variantă pentru acoperirea cheltuielilor aferente bugetul autorităţilor locale, într-o primă etapă, urmând ca acestea să fie decontate ulterior de Guvern, conform Agerpres.
'Ştiu că Ministerul Afacerilor Interne pregăteşte documentaţia. România este pregătită. Am avut o discuţie şi în interiorul partidului. La graniţă avem şi preşedinţi de consilii judeţene, şi în Suceava, şi în Maramureş, avem şi primari. Le-am spus că trebuie să fie pregătiţi, să ofere toate condiţiile celor care vin în România, să-i cazeze, să le ofere toate condiţiile ca aceştia să nu sufere. Este un moment dificil. Preşedinţii de consilii judeţene de ieri au luat măsuri. Domnul Gheorghe Flutur (n.r. - preşedintele Consiliului Judeţean Suceava) ştiu că în dimineaţa aceasta se întâlnea iar cu primarii din zonă', a spus Cîţu, vineri, la Senat.
Întrebat dacă vor fi tabere de refugiaţi în nordul ţării, liderul PNL a răspuns: 'Nu ştiu dacă vor fi tabere. Trebuie folosite resursele pe care le avem acolo. Sunt pensiuni. În acelaşi timp, nu trebuie să se oprească acolo (n.r. - în nordul ţării). Putem să-i aducem mai jos - şi aici am avut discuţii în PNL cu mai mulţi preşedinţi de consilii, pentru a identifica zone unde ar putea fi transferaţi refugiaţii din Suceava şi Maramureş'. Referitor la costurile pe care le implică primirea refugiaţilor, Cîţu a menţionat că există o varianta ca, la început, să fie suportate de autorităţile locale, pentru ca apoi să fie decontate de Guvern.
'Nu ştiu care va fi varianta, dar pe aceasta o văd eu ca fiind cea mai simplă în acest moment', a adăugat Cîţu.
VEZI ȘI: Florin Cîțu: Rusia are rezerve de aproape 650 de miliarde de dolari
Sancțiunile decise de Comisia Europeană și SUA în cazul Rusiei nu vor avea efectul așteptat, susține liderul PNL, Florin Cîțu, președinte al Senatului.
„Se pare că strategia adoptată de Comisia Europeană și SUA este una în mai mulți pași. Eu cred că aceste sancțiuni nu vor avea efectul așteptat. Atât timp cât nu sunt sancțiuni care să taie sursele de finanțare din energie, petrol-gaze și decontări financiare va fi complicat, pentru că Rusia are rezerve de aproape 650 de miliarde de dolari, ceea ce înseamnă jumătate din PIB, adică foarte mari. Așa cum văd eu restricțiile, nu cred că Rusia va trebui să folosească acele rezerve să-și protejeze economia, pentru că are venituri din activități curente la nișlte prețutri foarte mari”, a spus Florin Cîțu.
„Aici este vorba de Oficiul pentru Spălarea Banilor, de ANAF, pentru a vedea acționariate, unde se duc banii... Sunt câteva companii care au acționariat rusesc și care au primit ajutoare de stat. În același timp, trebuie o analiză a tot ceea ce înseamnă investiții care vin din Rusia în România”, a spus Florin Cîțu.
„Dacă acestea sunt sancțiunile date de UE și de SUA, eu cred că România are o datorie să-și protejeze interesele și poate să vină cu sancțiuni puțin mai dure”, a conchis președintele PNL, Florin Cîțu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu