Cîțu, secretul României în PNRR. Ce strategie aplică premierul. I-a supărat pe unii miniștri

Foto Florin Cîțu Facebook/ Florin Cîțu, strategia României în PNRR
Foto Florin Cîțu Facebook/ Florin Cîțu, strategia României în PNRR

Premierul Florin Cîțu a explicat strategia României pentru proiectele din PNRR. 

Proiectele din PNRR trebuie să fie gata până-n 2026. Pentru că România nu este cunoscută să-și termine proiectele la timp, ci din contră, cu întârzieri semnificative, cu toții probabil că ne-am întrebat cum vor fi gata proiectele din PNRR într-un timp atât de scurt. Ar fi o performanță remarcabilă pentru țara noastră. Premierul Florin Cîțu a dezvăluit strategia: proiectele vechi, care includ reformele cerute de Comisia Europeană, vor merge pe PNRR. Restul se duc pe fonduri europene și buget național. De aceea au și existat nemulțumiri în Guvern, după cum recunoaște premierul, pentru că s-au luat pe PNRR doar proiectele aflate deja într-un anumit stadiu. 

În PNRR, proiecte MATURE

”Oricum, și PNRR, ca multe programe derulate cu CE, cu UE, au și o componentă politică, partea de reforme” a spus premierul Florin Cîțu, la Radio Guerrilla.

Prim-ministrul a precizat că ”avem PNRR - 29,2 miliarde - și fonduri europene- 46 de miliarde, eu nu le deconectez. Toate proiectele pe care le vom face în perioada următoare, până-n 2024, vor avea trei surse de finanțare: bugetul României, PNRR și fonduri UE. Când te uiți așa, îți dai seama că avem resurse pentru toate aceste proiecte. Problema este unde le pui pe fiecare și fiecare se potrivește foarte bine într-un alt loc: avem proiecte care se potrivesc foarte bine în PNRR, pentru că sunt proiecte mature, care pot fi făcute până-n 2026, sunt legate de reformă, le punem acolo. Avem proiecte care merg mai bine pe fonduri UE și proiecte pe care le putem face mai bine pe bugetul românesc”. 

Florin Cîțu a subliniat că mecanismul PNRR este unul complicat, dar partea bună e că ”te ține atent, conectat”, fiind ”borne pe care trebuie atingi în fiecare an, altfel nu primești banii”. 

Proiecte cu studii de fezabilitate gata făcute, eligibile pentru PNRR, pentru a fi gata până-n 2026

”Sunt anumite proiecte pe care le vom băga în PNRR, trebuie să fie proiecte mature. La asta am ținut foarte mult, proiecte care se pot finaliza până-n 2026. De exemplu, un proiect de investiții trebuie să aibă studiul de fezabilitate deja făcut ca să intre în PNRR, altfel nu intră. Știu că s-au supărat foarte mulți dintre colegii mei că n-au intrat toate proiectele lor, dar am spus că e unul dintre criterii. Al doilea criteriu important e să aibă componenta de digitalizare” a afirmat premierul Florin Cîțu, care a precizat că ”nu e adevărat că nu a fost transparent”. 

Premierul a afirmat că PNRR nu are culoare politică, dar a subliniat, încă o dată, că proiectele trebuie să aibă componenta verde, precum și componenta de digitalizare. 

Într-un interviu pentru DCNews, ministrul Cristian Ghinea afirma că riscă cu proiectele de infrastructură în PNRR, pentru că va fi de râsul Europei dacă nu le va termina până în 2026:

"Ăsta este pariul pentru care eu și colegul Cătălin Drulă ne punem capul la bătaie și ne riscăm cariera politică. Dacă noi vom obține bani mulți din PNRR pentru autostrăzi și nu vom putea să facem autostrăzile până în anul 2026, o să fim ultimii papagali ai Europei că am luat această decizie.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel