După scandalul din Guvern, Florin Cîțu și Ludovic Orban au ajuns față în față cu Iohannis.
Atât președintele PNL și al Camerei Deputaților, Ludovic Orban, cât și premierul Florin Cîțu, participă astăzi la ceremonia de depunere a jurământului de învestitură în funcție a membrilor Consiliului Concurenței, la Palatul Cotroceni.
Astfel, Florin Cîțu și Ludovic Orban se află în aceste momente față în față cu președintele Klaus Iohannis, după scandalul din Guvern.
În 2020 au existat situații în care prețurile unor produse esențiale au reflectat comportamente speculative, arbitrare și o piață insuficient structurată din punctul de vedere al mecanismelor și comportamentelor concurențiale, spune președintele Klaus Iohannis.
„Înaintea oricărei opțiuni a legiuitorului sau a oricărei politici economice promovate de autorități, Constituția României ne arată că statul trebuie să asigure libertatea comerțului, protecția concurenței loiale, crearea cadrului favorabil pentru dezvoltarea economică a țării noastre. Unul dintre instrumentele esențiale în îndeplinirea acestei misiuni este Consiliul Concurenței, autoritatea pentru care a fost și va trebui să rămână esențial ca regulile economiei de piață să fie pe deplin respectate. Fără protejarea valorilor și a libertăților pe care s-a construit România de astăzi, este greu să ne imaginăm România de mâine, în care un nou model de dezvoltare, mai competitiv, mai prosper și sustenabil, să reprezinte noua normalitate”, declară Klaus Iohannis în cadrul ceremoniei de depunere a jurământului de învestitură în funcție a membrilor Consiliului Concurenței.
El apreciază că provocările generate de contextul pandemiei de COVID-19 au marcat, anul trecut, inclusiv activitatea autorității. „Anul 2020 a fost unul dificil din punct de vedere economic, existând și situații în care prețurile unor produse esențiale au reflectat comportamente speculative, arbitrare și o piață insuficient structurată din punctul de vedere al mecanismelor și comportamentelor concurențiale. Rapoartele Consiliului Concurenței arată o creștere consistentă a numărului de investigații finalizate prin constatarea, recunoașterea și sancționarea de practici anticoncurențiale, în mai multe sectoare ale economiei naționale.Dincolo de aprecierea performanțelor în ceea ce privește controlul și monitorizarea piețelor, aceste aspecte ridică și alte întrebări legitime: ce se întâmplă cu activitatea de prevenție? Ce nu funcționează corect în România în ceea ce privește concurența, și, mai ales, de ce nu funcționează? Deși aparent simplu, răspunsul la astfel de întrebări poate avea valențe multiple și este responsabilitatea autorităților însărcinate cu aplicarea legii să analizeze serios problema și să propună soluții adecvate”, adaugă șeful statului.
Iohannis afirmă că unul dintre liderii schmbării poate fi Coniliul Concurenței.
„Autoritățile de reglementare din România au nevoie, pentru a-și îndeplini misiunea în mod complet și eficient, de o armonizare a cadrului lor de funcționare, care să răspundă în egală măsură și cerințelor de bună guvernare și celor privind gestionarea proactivă a domeniilor specifice de competență. În plus, în urmărirea unor scopuri comune, este necesară, evident, o mai bună colaborare între instituții. În acest sens, încurajez Consiliul Concurenței să fie unul dintre liderii unei asemenea schimbări”, conchide președitele Iohannis, conform Mediafax.
Ludovic Orban, Dan Barna și Kelemen Hunor au intrat în ședință, marți dimineață, în lipsa premierului Cîțu. Întâlnirea a avut loc în biroul președintelui Camerei Deputaților.
Vasile Marcu, corespondent Antena3, a transmis în cadrul buletinului de știri prezentat de Andreea Dumitrache că 'au fost prezenți și o parte dintre primarii UDMR din Covasna și județul Brașov, dar și primari din partea USR-PLUS.'
Aceștia au discutat despre proiecte de investiții pentru viitor și despre rectificarea bugetare. 'A fost practic o reiterare a ședinței de coaliție ținută aseară la Guvern. Observăm că Ludovic Orban dorește să facă propria ședință, la care să discute separat de premier cu primarii și autoritățile locale.', a precizat Vasile Marcu.
Florin Cîțu nu a fost chemat la ședința cu pricina.
Reacția premierului
Premierul Florin Cîțu a făcut declarații de presă, marți, la câteva minute după știrea că Orban, Barna și Hunor s-au întâlnit fără el.
'Nu a fost o ședință a coaliției. Poate s-au întâlnit, sunt toți parlamentari, poate s-au întâlnit acolo (n.red. în birou la Orban)', a spus Florin Cîțu.
Tot în cadrul intervenției de astăzi, premierul Florin Cîțu a declarat că 'nu se rupe coaliția. Coaliția merge mai departe și este puternică. N-are sens. Astfel de declarații le înțeleg, suntem politicieni, mai încercăm prin declarații, dar nu se rupe coaliția.'
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci