Ciucă a fost mâna dreaptă a lui Iohannis la summitul NATO de la Washington

Președintele României, Klaus Iohannis, a participat, miercuri, la summitul NATO de la Washington, alături de șeful PNL, Nicolae Ciucă.

Imaginile de la eveniment, postate de Administrația Prezidențială, îi arată pe cei doi la discuțiile informale și în cadrul delegației oficiale.

Nicolae Ciucă, care și-a exprimat intenția de a candida la alegerile prezidențiale, a anunțat pe pagina oficială a Senatului că va participa atât la lucrările Summitului Parlamentar al NATO, între 7 și 9 iulie, cât și la Summit-ul NATO, în zilele de 10 și 11 iulie.

Este bine cunoscut faptul că Klaus Iohannis l-a susținut puternic pe Nicolae Ciucă pentru a prelua șefia PNL, în detrimentul lui Florin Cîțu. Ulterior, Iohannis l-a desemnat pe Ciucă în funcția de premier, după formarea coaliției guvernamentale PSD-PNL.

FOTO: Administrația Prezidențială

Într-o declarație surprinzătoare, Klaus Iohannis a anunțat miercuri, la Washington, că a decis să se retragă din cursa pentru șefia NATO, motivând că „soarta NATO este mult mai importantă decât soarta mea politică”.

Întrebat despre strategia sa în această cursă, Iohannis a refuzat să ofere detalii, subliniind că ar fi nepotrivit să dezvăluie poziționările altor participanți. „Au fost negocieri interesante, discuții foarte bune și deschise. Am decis să mă retrag din cursă pentru a permite numirea unui nou secretar general NATO înainte de acest summit”, a explicat Iohannis.

Președintele Iohannis a subliniat că, încă de la începutul mandatului său, a fost preocupat de securitatea națională. El a menționat că, la acea vreme, nu exista un concept clar de întărire a Flancului Estic și nici planuri operaționale pentru eventuale situații de criză. „Am reușit să schimbăm toate acestea. Marea Neagră are acum o strategie proprie pentru NATO, planurile operaționale sunt elaborate și suntem deja în faze avansate de implementare”, a declarat Iohannis.

Iohannis și-a exprimat satisfacția pentru faptul că „întărirea Flancului Estic este acum o sintagmă comună”. El a subliniat că aliații au înțeles avertizările României privind asertivitatea Rusiei, considerată acum o amenințare pentru NATO.

Președintele a reiterat că România nu intenționează să meargă la război, ci să se apere și să garanteze pacea. „Pacea poate fi garantată doar dacă ești puternic. De aceea alocăm peste 2% din PIB pentru apărare, cumpărăm tehnică militară modernă, creștem efectivele aliate la Flancul Estic și ajutăm Ucraina și Moldova”, a afirmat Iohannis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel