Acordul de cooperare în domeniul militar dintre România şi Portugalia reprezintă baza pe care se pot dezvolta în continuare relaţiile bilaterale în domeniul apărării, a declarat joi prim-ministrul Nicolae Ciucă.
În contextul vizitei de lucru efectuate la Bucureşti de premierul Portugaliei, Antonio Costa, a fost semnat de către miniştrii Apărării din cele două ţări Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Portugheze privind cooperarea în domeniul apărării.
'Acordul semnat astăzi de cei doi miniştri ai Apărării reprezintă baza pe care se pot dezvolta în continuare relaţiile bilaterale. El, sigur, poate să cuprindă elemente specifice în ceea ce poată să reprezinte cercetarea şi dezvoltarea în industria de apărare, dar nu cuprinde elementele specifice de cooperare industrială militară, pentru că acest domeniu la noi în ţară aparţine responsabilităţii Ministerului Economiei. Sigur, este un acord care, practic, vine şi reîmprospătează acordul deja existent, având în vedere noul cadru al relaţiilor militare bilaterale şi este deschis către orice formă de cooperare în viitor', a precizat Ciucă, întrebat în conferinţa de presă de la finalul întrevederii cu omologul portughez dacă documentul cuprinde şi o colaborare în domeniul industriei de apărare, în vederea dezvoltării de echipamente militare comune.
România şi-a manifestat sprijinul pentru politica uşilor deschise în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, a declarat, joi, premierul Nicolae Ciucă, care a evidenţiat că opţiunea de aderare a Finlandei şi Suediei reprezintă 'un act de voinţă' al acestor ţări, iar NATO şi-a demonstrat 'caracterul defensiv, unitatea, soliditatea, consistenţa în acţiune'. 'România şi-a manifestat sprijinul pentru politica uşilor deschise în cadrul Alianţei Nord-Atlantice. Opţiunea de aderare a Finlandei şi Suediei reprezintă un act de voinţă al fiecărei naţiuni în parte, iar contextul actual în care Rusia a încălcat orice normă de drept internaţional, a încălcat prevederile Cartei Naţiunilor Unite, a recurs la agresiunea armată împotriva unui stat suveran şi independent a determinat cele două ţări să decidă să devină membre ale unei alianţe care şi-a demonstrat caracterul defensiv, şi-a demonstrat spiritul de solidaritate, şi-a demonstrat unitatea, soliditatea, consistenţa în acţiune şi decizia de a face tot ceea ce este posibil pentru apărarea fiecărui centimetru din teritoriul ţărilor membre. Ca atare, România susţine aceste demersuri', a afirmat Ciucă, la o conferinţă de presă comună cu premierul Republicii Portugheze, Antonio Costa, aflat în vizită de lucru la Bucureşti. Şeful Guvernului de la Lisabona a transmis, la rândul său, că aderarea Finlandei şi Suediei va întări NATO.
'Am manifestat sprijinul pentru aderarea Finlandei şi Suediei. Este o opţiune liberă a celor două state, două state care, cu siguranţă, contribuie la întărirea Alianţei Nord-Atlantice. Este unul dintre aspectele importante ale înfrângerii suferite de Rusia, iar NATO s-a întărit odată cu cererea de aderare a Suediei şi Finlandei. Statele membre NATO au nevoie să aprobe această aderare şi în spaţiul diplomatic se vor rezolva aceste probleme pentru a definitiva aderarea şi NATO va fi întărită prin această aderare', a afirmat Costa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu